Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Det koster med borgerlig samling

Regjeringen pøser på med flere oljemilliarder i revidert nasjonalbudsjett. Dette viser hvor vanskelig denne regjeringen har for å prioritere.

Finansminister Siv Jensen på pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen på pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

En vesentlig innvending mot Solberg-regjeringens økonomiske politikk har vært dens ekspansive oljepengebruk siden den tok makten i 2013. Ingen annen regjering har økt oljepengebruken mer enn denne. Selv om innfasingen av oljepengene har vært innenfor den såkalte handlingsregelen, har kritikere ment at det ville vært mer fornuftig å holde igjen pengebruken i en – økonomisk sett – god periode.

Mange, deriblant statsminister Erna Solberg, har varslet at de "gode tidene" er ved veis ende. At det økonomiske handlingsrommet framover vil bli trangere.

En slik økonomisk tilbakeholdenhet ser vi ikke mange tegn på i regjeringens opplegg for det reviderte nasjonalbudsjettet. En revidering av budsjettet skal – normalt sett – bare handle om mindre justeringer dersom de økonomiske forutsetningene tilsier det.

Da det reviderte nasjonalbudsjettet ble presentert tirsdag, ble det klart at regjeringen pøser på med nye sju milliarder oljekroner, slik at regjeringen nå bruker hele 238 milliarder kroner av oljefondet.

Annonse

Det førte til reaksjoner blant økonomiske eksperter. Oljepengebruket er så stor, at en skulle tro det var økonomisk krise i Norge, mente blant andre DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland. Også NHOs sjeføkonom Øystein Dørum er kritisk, den ekspansive pengepolitikken er unødvendig når økonomien vokser over normal marsjfart. Pengene behøves senere, påpeker han.

At økonomer er skeptiske til frisk offentlig pengebruk er ikke noe nytt. Men det er ikke bare økonomene som er kritiske. Regjeringspartienes ungdomsorganisasjoner reagerer også på pengebruken. "Når vi bruker så mye oljepenger nå, så vil det være mindre igjen til de unge i fremtiden", sier Unge Venstres leder Sondre Hansmark til VG.

Det er ikke bare de borgerlige ungdomspartiene som har stilt seg undrende til at en Høyre-ledet regjering dynker statsbudsjettene med stadig mer oljepenger. Høyre, og deres politiske naboer på den borgerlige siden, har tradisjonelt vært talerør for en strammere økonomisk politikk enn partiene på venstresiden.

At dette bildet langt på vei er snudd, henger sammen med at det borgerlige regjeringsprosjektet består av fire partier med sprikende interesser. Solberg-regjeringen har på den ene siden gitt store skatteletter, mens den på den andre siden har måttet bruke store midler på de ulike partienes hjertesaker for å spleise de borgerlige partiene sammen.

Solberg har lyktes med å etablere en borgerlig flertallsregjering, men det har hatt en høy kostnad. Nå har prisen økt med ytterligere sju milliarder kroner.

Oppsummert

Revidert

1 Regjeringen la tirsdag fram et revidert nasjonalbudsjett som øker oljepengebruken med sju milliarder kroner.

Kritikk

2 Den ekspansive pengebruket møtes med kritikk, både fra økonomiske eksperter og fra regjeringspartienes egne ungdomsorganisasjoner.

Kostbart prosjekt

2 Revidert nasjonalbudsjett illustrerer at det borgerlige flertallsprosjektet er et kostbart prosjekt. I tillegg til skatteletter skal de ulike partienes hjertesaker finansieres.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Nå er det nok