Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Det haster for IS-barna

Barn med norsk statsborgerskap lever i fare for liv og helse i det tidligere IS-kalifatet i Syria og Irak. Det haster med å få dem hjem i trygghet.

Flyktninger: Barn med norsk statsborgerskap lever under fryktelige forhold i flyktningerleir i Syria. Foto: Maya Alleruzzo/AP/NTB scanpix
Flyktninger: Barn med norsk statsborgerskap lever under fryktelige forhold i flyktningerleir i Syria. Foto: Maya Alleruzzo/AP/NTB scanpix

Flere humanitære organisasjoner etterlyser handling fra den norske regjeringen. Både Kirkens Bymisjon og Redd Barna mener at barn av IS-tilhengerne er uskyldige og i fare, og må hentes hjem.

På vegne av Norsk Folkehjelp, SOS barnebyer og UNICEF Norge møtte de to organisasjonene Utenriksdepartementet og Barne- og familiedepartementet før helga. Da fikk de høre at regjeringen fortsatt står fast på at det ikke er aktuelt å hente hjem norske fremmedkrigere eller barna deres.

Utenriksminister Ina Marie Eriksen sa imidlertid lørdag til NRK at hun er i dialog med Det internasjonale Røde Kors, for å høre om de, dersom det blir behov for det, kan bistå med DNA-testing som vil være nødvendig for å fastslå identiteten til disse barna.

Statsminister Erna Solberg har tidligere sagt til noen av disse barnas pårørende i Norge at det "ikke finnes enkle løsninger" på denne situasjonen. Mens den svenske utenriksministeren Margot Wallström fastslår at svenske IS-tilhengeres barn skal hentes hjem hvis det lar seg gjøre, har norske myndigheter vært svært tilbakeholdne.

Annonse

Det er ingen tvil om situasjonen i Syria og Irak er komplisert, men det største hinderet for et norsk initiativ til å hente barna hjem er nok heller interne forhold i regjeringen. Utenriksminister Eriksen har hatt møter med alle de fire regjeringspartienes stortingsgrupper. Mens KrF og Venstre er pådrivere for å få barna hjem, er tonen ganske annerledes i Frp.

Da en meningsmåling utført for Dagbladet før helga viste at 60 prosent av de spurte ønsket at Norge skulle hente "IS-barna", kommenterte Frps innvandringspolitiske talsperson John Helgheim undersøkelsen på denne måten: "På grunn av de mange tåredryppende reportasjene vi har sett i det siste, er jeg ikke så veldig overrasket over disse tallene". Samtidig slo partiets ferske justisminister Jøran Kallmyr fast at det er uaktuelt å gjøre noen aktive tiltak for å hente barna tilbake til Norge.

Redd Barna påpeker at Norge, i følge Stortingsmelding 12 fra 2010/2011, har plikt til å hjelpe nordmenn i utlandet hvis liv og helse står i fare, hvis det er brudd på menneskerettighetene eller hvis det dreier seg om mindreårige.

Barn kan ikke stilles til ansvar for sine foreldres handlinger. Barna er uskyldige ofre. De må reddes fra en fortvilt og livstruende situasjon, og hentes hjem til Norge.

Det er praktisk mulig å gjøre det, om regjeringen går inn for det. Selvstyremyndighetene som øver kontroll over disse områdene ønsker at europeiske land skal hente hjem sine borgere, og vil legge forholdene til rette for at det skjer.

Neste artikkel

Norge må innføre klimatoll