Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå tråkker du på bøndene, Bollestad

Tenk deg følgende: Huset ditt blir ekspropriert fordi det skal bygges vei. Du får ligningsverdien. Det er situasjonen vi pelsdyrbønder er i.

Vanskelig for hvem: Folk sykmeldes på grunn av depresjoner, stress og sorg, og så åpner de Nationen og leser at den ansvarlige statsråden Olaug Bollestad også synes dette er vanskelig – for henne. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Vanskelig for hvem: Folk sykmeldes på grunn av depresjoner, stress og sorg, og så åpner de Nationen og leser at den ansvarlige statsråden Olaug Bollestad også synes dette er vanskelig – for henne. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det ville betydd så mye om Olaug Bollestad var modig nok til å droppe det politiske spillet og innrømme at departementet har bommet grovt med erstatningsordningen for pelsdyrbønder. Dessverre gjør hun det motsatte og spinner heller saken videre.

I torsdagens Nationen gjentar landbruks- og matminister Olaug Bollestad hvor tøft, vanskelig og vondt det er å legge ned pelsdyrnæringen for henne personlig. Vi som rammes av forbudet mot næringen, sitter nå på tredje året uten å vite om vi kommer til å klare å beholde familiegården, om vi vil drukne i gjeld, om barna våre har noen som helst sjanse til å få den fremtiden de håpet på.

Folk sykmeldes på grunn av depresjoner, stress og sorg, og så åpner de Nationen og leser at den ansvarlige statsråden også synes dette er vanskelig – for henne. Vi står i fare for å miste alt det vi selv og tidligere generasjoner har bygd opp. Men allikevel får hun det til å høres ut som det er henne det er synd på som må håndtere denne «drittsaken» når hun ble statsråd. Det er visstnok frivillig å være minister. Vi mister alt. Hun er i ferd med å miste verdigheten og troverdigheten.

Vi bøndene er vant til å bli skaltet og valtet med av politikere nå. Vi er vant til å bli behandlet respektløst.

Det som smerter enda mer, er å lese at Bollestad hevder at forslaget til erstatning departementet hennes har lagt frem, er rettferdig. Da unnskylder hun ikke lenger bare seg selv, men det virker som om hun aktivt vil vri på virkeligheten for å sikre at bøndene ikke får en rettferdig erstatning. Bortsett fra dyreaktivistenes organisasjoner, er det absolutt ingen andre som mener at det departementet har laget, er i nærheten av rettferdig.

Selv fylkesmennene, statens egne lojale representanter som skal gjennomføre ordningen, har vært klokkeklare på at dette ikke blir riktig. Innretningen er i seg selv urettferdig, urimelige utslag vil være umulige å unngå, bokført verdi er uegnet som grunnlag.

Annonse

Bollestad skriver at hver bonde i snitt får 3,5 millioner kroner. Jeg lurer på hvordan statsråden tenker at det hjelper meg, som ikke får igjen det gården min er verdt og vil sitte igjen med godt over millionen i gjeld? Mens andre oppdrettere sitter igjen med over 10 millioner i gjeld, finnes det og eksempler der ikke gjelda er problemet. Der vil hele den nedbetalte familieformuen bli borte, da arvesølvet er gjort verdiløst. Har statsråden i det hele tatt lest historiene fra virkeligheten vi har delt med henne, før hun går ut i media om at vi får en raus og god ordning?

Videre skriver Bollestad at hun har lyttet til Stortinget. Den som er nærmest å svare på det, må være saksordføreren i Stortinget, Morten Ørsal Johansen. Han sier det slik til NTB: «Jeg føler intensjonen til Stortinget ikke har blitt ivaretatt når det gjelder å få til en bra kompensasjon. Pelsdyrbøndene taper enorme verdier. Noen blir sittende igjen med gjeld etter at de har fått kompensert. Det har ikke vært Stortingets intensjon overhodet.»

Det aller mest sårende er likevel hvordan Bollestad de siste ni månedene bevisst må ha unnlatt å sette seg inn i hva bokført verdi er. Selve grunnlaget for erstatningsordningen hun kjemper for. Selve kjernen i hvordan familier over hele Norge blir ruinert.

Tenk deg følgende: Huset ditt blir ekspropriert fordi det skal bygges vei. Du får ligningsverdien. Det er situasjonen vi er i. Men Bollestad skriver i Nationen noe som tyder på en helt grunnleggende feiloppfatning om hva det innebærer: «alle investeringer i bygg og anlegg tilknyttet pelsdyrvirksomheten som er regnskapsført og ikke blitt dekket over de årlige driftsregnskapene (avskrivninger), vil bli kompensert fullt ut».

Det er feil. Det er helt rystende feil. For det første vet alle nordmenn godt at du ikke «får» igjen alt du skriver av. I beste fall er det godt under en tredjedel for bøndene. Men verre: Verdien av egeninnsats og vedlikehold blir ikke kompensert i det hele tatt. Selv fylkesmennene peker tydelig på dette som et kjempeproblem. Den egeninnsatsen som har vært enorm på mange pelsdyrgårder, som i resten av landbruket, blir nå stemplet verdiløs. En takst tar selvsagt hensyn til hardt dugnadsarbeid, svette og blodslit, bokført verdi gjør på ingen måte det.

Bollestad skryter i innlegget av en omstillingsordning som ikke engang er lagt inn i forskriften. Ingen vet hvordan den blir. Men skal vi dømme ut fra forskriften, så vil den ikke hjelpe mange. Hun bør i tillegg som landbruksminister vite at det finnes ingen husdyrproduksjoner der det er plass i markedet for oss.

Overproduksjonen er stor, overkapasiteten er enorm. Hva mener hun vi kan omstille oss til? Hun skryter av at de som er over 62 år skal få hjelp frem til pensjonsalder. Men det skjer altså gjennom en ordning som tvinger dem til å bli helt yrkespassive, fordi ekstrainntekter gir kraftige fratrekk. Enhver politiker ville jo lagt til rette for at alle som har mulighet til å delta i yrkeslivet, får den muligheten. Men de eldre oppdretterne skal altså straffes for det.

Å forsøke å skjønnmale en så elendig erstatningsordning er et hån. Det er et hån mot oss som ikke har gjort noe annet galt enn å drive i en fullt lovlig næring, med store investeringer, for å klare å levere verdens beste produkter og verdens beste dyrevelferd. Næringen vår har blitt forbudt gjennom politisk spill, men det finnes overhodet ingen grunn til at vi også skal bli frarøvet verdiene våre.

Dette handler ikke om politikk. Det handler ikke om å score poeng mot Senterpartiet – eller omvendt. Det handler om 200 familier og skjebnene deres. Det handler om anstendighet og rettferdighet. Saksordføreren på Stortinget har skjønt det, modige politikere i Høyre og Frp har skjønt det. Jeg nekter å tro at ikke Bollestad, KrF på Stortinget og resten av regjeringen skjønner det. Vær så snill og legg bort politikken nå. Det fortjener vi faktisk.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Vil ikke ha fremskyndet pelsdyr-avvikling