Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Var det dette KrF mente med sorteringssamfunnet?

Første forslag til uttalelse fra KrFs landsmøte: "Krafttak mot plast". Var det dette partiet mente med kampen om sorteringssamfunnet?

Sortering: Plastavfall. Foto: Berit Roald/NTB scanpix
Sortering: Plastavfall. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

KrFs landsmøte ble innledet i Stavanger fredag ettermiddag. Det blir et meget spesielt møte. Landsmøtet skal takke av to partiledere, både fungerende leder Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide - mannen som tok sin frakk og gikk etter et av norsk politikks mest spektakulære fall.

Samtidig skal en ny leder krones - Kjell Ingolf Ropstad. Det er mannen som påførte Hareide banesåret, ved å sørge for "blå" seier med knappest mulig margin på partiets ekstraordinære landsmøte i fjor høst.

Ropstad førte kampen om partiets retningsvalg med å snakke om sorteringssamfunnet på inn- og utpust. Muligheten til å oppnå innstramminger i abortloven ble selve hovedargumentet for å søke samarbeid med Erna Solbergs regjering framfor et regjeringssamarbeid med Ap og Sp.

I dag, nå som KrF er trygt plassert i regjeringskontorene, hører vi mindre om sorteringssamfunnet. Med unntak for krafttaket mot plast, da.

Dette er KrFs første landsmøte som regjeringsparti siden Kjell Magne Bondeviks regjering ble feid ut av regjeringskontorene i 2005. Perioden i opposisjon ble av KrF-tilitsvalgte på både rød og blå side karakterisert som en utmattende vandring i skyggenes dal. Ulikt en del andre partier med vippemakt, fant KrF aldri ut av opposisjonstilværelsen. Valgoppslutningen sank for hvert nye valg, selv med en partileder som tilsynelatende var populær langt utover partiets egne rekker.

Annonse

Da skulle en tro at stemningen vil gå i taket på landsmøtet, nå som partiet endelig sitter i regjering igjen. Sånn blir det neppe. Det er såpass mange i landsmøtesalen som hadde sett er annet utfall på retningsvalget, at det nok tar litt av gnisten på møtet.

Som da fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal åpnet møtet med å introdusere seg som Rogalands "tilsynelatende eneste røde" representant, og brukte Tom Cruise hengende i Prekestolen som illustrasjon på det som står foran partiet. Bildet var tatt under opptaket av filmen "Mission impossible".

Bildet kunne symbolisere både en umulig oppgave og det å falle utfor et stup. Begge deler er betegnelser som er knyttet til KrFs politiske situasjon.

Partiet er splittet. Mange av KrFs medlemmer og velgere sliter med å akseptere det faktum at partiet sitter i regjering med Frp, og den retningen regjeringen vil ta landet i.

Jobb nummer en på dette landsmøtet er å samle partiet så godt det kan la seg gjøre.

Olaug Bollestad, fungerende leder fram til lørdag, valgte i sin tale til landsmøtet å snakke minst mulig om striden som førte henne - midlertidig - til topps i partiet. I stedet snakket hun om typiske kjerneverdier for KrF, om likeverd, om landbruks- og distriktspolitikk og om familiepolitikk, for å nevne noe.

Dette er saker som varmer både røde og blå KrF-hjerter. Bollestad er også en god historierforteller, en inderlig og troverdig taler. Talen ble da også godt mottatt.

Spørsmålet er likevel om det er klokt av partiet å la splittelsen i partiet være elefanten i landsmøtesalen. Debatten de neste dagene vil vise om partiet lar seg samle.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Beredskap krever tillit