Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

To hovedmotstandere

Solberg er kjedelig stø. Vedum vokser og vakler. Begge er likevel debattvinnere. For hvor er Jonas?

I ønsket spor: Både i distrikts- og utenrikspolitikken står Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg fram som hovedmotstandere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I ønsket spor: Både i distrikts- og utenrikspolitikken står Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg fram som hovedmotstandere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det kan ha vært en start på den lange valgkampen: Statsminister Erna Solberg (H) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums møte hos NRK var ingen statsministerduell. Men det lignet på en duell mellom hovedmotstandere.

Vedum åpner med "det Norge vi er så glad i" i første setning, og passer på å få fram at han tok toget fra bygda om morran. Det har folk trolig skjønt allerede.

Solberg blir utfordret på hvordan folk i nord har fått en bedre hverdag av sammenslåingen mellom Troms og Finnmark, og svarer "kompetansesatsing". Det lyder smått.

Det lyder også som en beskrivelse fra et land der veldig mye faktisk er på stell.

Vedum har rett i at fylkesreformen ikke er noe "folkekrav". Skulle politikere vie seg til folkekrav, ble det mindre å gjøre på Stortinget.

Norske politikere trenger ikke lenger å sanere ghettoer, knytte landsdeler sammen eller gjenreise Finnmark. Finnmark ER gjenreist. Da blir politikk for det meste små skritt, videreutvikling og reformer av myk art.

Vedums oppslutning antyder likevel et slags folkekrav: Om mindre forskjeller mellom folk, mellom by og land. Der kan Vedum levere. Om han klarer å svare med praktisk politikk.

Annonse

"Vedums oppslutning antyder et slags folkekrav: Om mindre forskjeller mellom folk, mellom by og land."

Solberg har mer å hente i diskusjonen om nye jobber. Når Vedum glipper, og sier han er "redd for diskusjonen", får Solberg en litt ufortjent gavepakke.

Ufortjent, fordi det ER viktig å bygge nye arbeidsplasser på gamle, nye næringer på kjente arealressurser, ny business på etablert kompetanse.

Men Vedum snakker ikke om havbunnsmineraler, kraftutbygging, hydrogen, biodiesel og gruveåpninger. Han snakker om hoteller, restauranter, turistnæring og NORSK industrihistorie. Da kan Erna Solberg kontre med at smelteverksindustrien (som forøvrig er utenlandsk eid), også trenger markedsadgang.

Vi ønsker å ha gode og stabile avtaler med EU hele veien, sier Vedum om alternativet til EU og EØS. Da kan programlederen følge opp:

– Hvordan synes du det går for Storbritannia for tiden?

Det er et godt spørsmål. Ett mulig svar er at kan bli mye Brexit også i den norske valgkampen: Blir det trailer- og tollkaos i Dover, og fire prosent nedgang i britisk BNP etter Brexit, vil Solberg vite å bruke det. Om britene holder seg rolige og holder på som de pleier, vil Vedum kunne si "se, en annen verden enn EØS er mulig".

Dette er igjen dårlig nytt for Ap: Det blir knapt debatt mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg om EU og EØS.

Jonas Gahr Støre er, enn så lenge, den eneste rødgrønne politikeren som har statsministerformat. Men det politiske prosjektet for å velte Erna Solberg er det Senterpartiet som har.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Utfall av mobil- og nødnett ved ekstremvær - hva må gjøres?