Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tidenes beste for Rødt

Rødt oppnår sitt beste resultat noensinne på vår måling. Regjeringspartiene KrF og Venstre er fortsatt under sperregrensen.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes,  tar partiet til nye høyder. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, tar partiet til nye høyder. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Mens fortvilelsen over dårlige meningsmålinger formodentlig befestes i KrF og Venstre, bør stemningen være tilsvarende god under Rødts pågående landsmøte. På Norfaktas måling for Nationen og Klassekampen oppnår partiet en oppslutning på 4,9 prosent. Det er den høyeste oppslutningen som er målt siden disse målingene ble startet i 2008.

Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville med andre ord Rødt seilt inn på Stortinget med hele ni stortingsrepresentanter. Det er mer enn dobbelt så mange som KrF og Venstre ville ha fått til sammen. Så utslagsgivende er det å komme over den mye omtalte sperregrensen på 4 prosent.

Rødt har steget jevnt og trutt på målingene hele det siste året. Det henger trolig sammen med at partiet nå er representert på Stortinget med en politiker – Bjørnar Moxness – som har klart å profilere partiet i mange politiske debatter. Det har rett og slett blitt større oppmerksomhet rundt Rødt.

Annonse

På den andre siden av gledesskalaen finner vi KrF og Venstre. Disse partiene kan neppe klage over for lite oppmerksomhet i media. Som regjeringspartier er de konstant i søkelyset.

Det er nærliggende å tenke at disse partienes problemer ikke handler om manglende synlighet, heller tvert imot. En betydelig del av både KrFs og Venstres partiapparat var skeptiske til å tre inn i et regjeringssamarbeid med Frp. Målingene de to partiene oppnår i regjering, tyder på at det skepsisen ikke er mindre blant partienes potensielle velgere.

Heller ikke Frp stråler i regjering. Selv om Frp oppnår en forsiktig framgang på 0,7 prosentpoeng i denne målingen, ligger partiet langt under det nivået det ønsker å være på.

Selv om Høyre holder stand sammenlignet med stortingsvalget i 2017, har de tre øvrige regjeringspartiene så store vanskeligheter at regjeringsmakten ville ha røket med glans dersom det var valg i dag.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ville fått rent flertall i Stortinget, helt uten hjelp av Rødt.

Neste artikkel

Kva med Nesna, statsråd Asheim?