Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen omsorg for pelsdyrbøndene

Venstre-politikere drar på hjemmebesøk til familier som rammes av regjeringens brillekutt. Bønder som taper millioner på regjeringens pelskutt må seile sin egen sjø.

Venstre-duo: Venstre-politikerne Abid Raja og Carl-Erik Grimstad går til kamp mot regjeringens brillekutt. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Venstre-duo: Venstre-politikerne Abid Raja og Carl-Erik Grimstad går til kamp mot regjeringens brillekutt. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Regjeringen foreslår å kutte i støtteordningen til barnebriller. Det har ført til ramaskrik. I Aftenposten sto Silje Bårud og datteren Alvilde på tre år fram, og forklarte at deres familie ville ha mistet mer enn 50.000 kroner i brillestønad i år, dersom forslaget allerede hadde vært innført.

Regjeringens forslag om å innføre et tak på støtten kommer som en følge av at stønaden har vokst kraftig de siste årene. Etter regjeringens syn velger enkelte briller "fra øverste hylle", slik statsminister Erna Solberg ordla seg i NRKs Politisk Kvarter.

Uansett hvor godt begrunnet regjeringens forslag er, vil en slik endring ramme Alvildes familie hardt. Hun har ikke ekstragavante briller fra øverste hylle, men er svært langsynt og trenger dyre spesiallglass. Synet hennes endrer seg også mye, slik at hun må skifte glass i brillene flere ganger i året.

Ikke en kjeft fra Venstre har troppet opp hos pelsdyrbønder for å høre hvordan regjeringens erstatningsordning slår ut for dem.

Ikke rart at selv politikere fra regjeringspartiene reagerer på Alvildes historie, slik Venstre-duoen Abid Raja og Carl-Erik Grimstad gjorde. De inviterte seg hjem til Alvildes familie, og lovte de skulle gjøre det som sto i deres makt for å endre budsjettforslaget som Grimstad karakteriserte som "meningsløst" og Raja mente ville føre til at flere familier "vil få store problemer med å få endene til å møtes".

Det er lett å være enig med Raja og Grimstad om at dette ikke er noe godt forslag. Regjeringens i og for seg forståelige ønske om å gjøre noe med galopperende utgifter får helt urimelige utslag for Alvilde og andre som har et dokumentert behov for briller som koster langt ut over det de nye satsene dekker.

Nå er det ikke min hensikt å sette barn med behov for spesialbriller opp mot avviklingstruede pelsdyrbønder. Historien om Alvildes familie og venstrepolitikerne som kom for å rydde opp etter sin egen regjerings budsjettforslag mangler imidlertid en parallell i pelsdyrsaken:

Ikke en kjeft fra Venstre har troppet opp hos pelsdyrbønder for å høre hvordan regjeringens erstatningsordning slår ut for dem. Til tross for at det nettopp er Venstre som sørget for pelsdyrbøndenes yrkesforbud.

Som kjent fikk Venstre gjennomslag for å innføre et forbud mot pelsdyroppdrett i Norge i regjeringsforhandlingene med Høyre og Frp på Jeløya i 2017. Det var mot demokratiets gang, for å si det sånn. Verken Høyre, Frp eller KrF - som kom inn i regjeringen året etter - hadde noe ønske om å avvikle næringen. Pelsdyrforbudet er derfor beskrevet som Erna Solbergs morgengave til Venstre.

Jeg skjønner at det ikke er fristende for Venstre-politikere å reise ut på pelsdyrgårder og se de samme bøndene som de har fratatt levebrødet rett i øynene. Likevel, når Venstre har trumfet gjennom et mindretallssyn og fått gjennomslag for noe så inngripende som et forbud mot et enkeltyrke, burde Venstre være ekstra opptatt av at de yrkesutøverne som er rammet, blir godt ivaretatt.

Men nei, ingen Raja, ingen Grimstad og heller ingen andre stortingsrepresentant fra partiet har - så langt eg kjenner til - protestert mot en erstatningsordning som etterlater pelsdyrbøndene med milliongjeld.

Utregninger som Klepp Rekneskapslag har gjort for 6 av sine 22 kunder som driver med pelsdyr, viser at 4 av de 6 brukene må tåle et tap på mellom 5 og 10 millioner kroner, ett bruk får et tap på 1,8 millioner kroner mens ett bruk vil tape hele 28 millioner kroner.

Daglig leder i Klepp Rekneskapslag mener utregningene viser at erstatningsordningen er både urimelig og vilkårlig. Hovedproblemet med ordningen er at den legger "bokført verdi" til grunn, en verditype som aldri har vært tenkt brukt til slike formål.

En skulle tro dette var tall som fikk det til å rykke i foten til venstrepolitikere med rettferdighetssans. At de ville bekymre seg for om pelsdyrfamiliene får endene til å møtes, at de kanskje også karakteriserte ordningen som meningsløs, selv om det er partiets egen regjering som har utformet den.

På samme måte som Alvildes historie forhåpentligvis bidrar til at regjeringens foreslåtte brillekutt blir endret, bør tallene fra Klepp Rekneskapslag føre til at den foreslåtte erstatningsordningen blir erstattet av en ordning som yter pelsdyrbøndene økonomisk rettferdighet.

Jeg vet ikke om det skyldes at politikerne fra regjeringspartiene er nærsynte eller trangsynte - men fraværet av politisk omsorg for yrkesutøvere de selv har fratatt yrket, er rett og slett påfallende.

Oppsummert

Brillekutt

1 I forslaget til statsbudsjett endrer regjeringen støtteordningen til barnebriller, slik at flere familier påføres store kostnader.

Hjemmebesøk

2 Forslaget fikk stortingsrepresentanter fra Venstre til å invitere seg hjem til en av de rammede familiene, der de lovet å motarbeide forslaget.

Ingen pelshjelp

3 En lang rekke pelsdyrfamilier vil tape millioner på regjeringens pelsdyrforbud, uten at noen fra Venstre har invitert seg hjem til dem.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Skolen er et pengesluk – og en uunngåelig investering