Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hysj – en gladsak!

Ulvetallet i Skandinavia øker. Jubelen står ikke i taket.

Mer av dette: Det var minst 409 norsk/svenske ulver i vinter. Forrige vinter var tallet 380. Foto: Allan Wallberg
Mer av dette: Det var minst 409 norsk/svenske ulver i vinter. Forrige vinter var tallet 380. Foto: Allan Wallberg

56 helnorske ulver, og i tillegg 47–50 grenseulver: I vinter var det 103 til 106 ulver helt eller delvis i Norge, melder Rovdata.

Det er eksakt like mange som forskerne telte i fjor vinter. Det er også like mange flokker og par som sist vinter. Hvem skulle trodd det?

– Dette er ren utryddelsespolitikk, sa Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet i september, om et vedtak om å skyte 12 ulv.

8 måneder og 13 skutte ulver senere viser det seg at politikken har vært usedvanlig mislykket. Ulven ble ikke en gang litt utryddet – den ble ikke utryddet i det hele tatt. Etter vinterens jakt er det fortsatt igjen litt flere ulver i skogen enn det var etter forrige vinters jakt.

Annonse

I oktober i fjor meldte faktisk.no at påstanden om at "bjørnene forsvinner" fra Norge (signert NOAH) er misvisende. Men Naturvernforbundet får nok gå i fred for faktasjekkerne. Faktisk.no arresterer bare faktafeil, ikke elendig spådomskunst.

Kanskje er den felles norsk-svenske ulvestammen på vei ned, selv om vi har registrert like mye ulv på norsk jord?

Neida. Svenskene har påvist DNA fra 353 ulver i vinter. La oss si at det inkluderer alle helsvenske ulver, og alle grenseulvene som også Norge har telt. Påplusset de 56 helnorske ulvene var det da 409 ulv i Skandinavia i vinter. Forrige vinter var det 380.

Forvent ikke å se pressemeldingen "Våre spådommer slo feil – ulven er heldigvis i vekst" fra Naturvernforbundet. Noen pressemelding fra rovdyr-forlikspartiene på Stortinget, om at "Vi klarte dessverre ikke å komme ned på bestandsmålet for ulv i år heller" må vi nok også klare oss uten.

Det blir stadig mer ulv. Men for sauebønder, ulvevernere og politikere er bare en død ulv en profitabel ulv.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Villrein: Både Kvaalen og Punsvik har rett