Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyresida smuldrer opp

Venstre og KrF ligger under sperregrensa. Akkurat nå ser Erna Solbergs regjering ut til å smuldre opp.

Småpartiene sliter: Statsminister Erna Solberg (H), Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Guri Melby treger tydeligere, felles vinnersaker og ny giv. Foto: Berit Roald / NTB
Småpartiene sliter: Statsminister Erna Solberg (H), Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Guri Melby treger tydeligere, felles vinnersaker og ny giv. Foto: Berit Roald / NTB

På de siste 13 meningsmålingene utført for Nationen og Klassekampen, har Venstre ligget over sperregrensa bare to ganger. Sist var i februar i år. Det kalles stabilt dårlig.

KrF vipper fortsatt, med seks målinger over, sju under. De siste to månedene med 3,4 prosents oppslutning. Hvis valget var i dag, vile de borgerlige småpartiene i høyden kapret ett og to utjevningsmandater på Stortinget. Det er en vaklevoren grunnmur å bygge en ny, ikke-sosialistisk regjering på.

Trøsten for Høyre er at de selv holder seg rundt 24 prosent og veksler med Arbeiderpartiet om å være landets største. Høyres velgere er ganske lojale, KrFs mest trofaste av alle - de er bare ikke så mange. Venstres velgere, derimot, er som kjent svært tilbøyelige til å finne andre partier å stemme på.

Samtidig er befolkningen koronatrøtte. Pandemien synes altoverskyggende og regjeringens statsråder ser ikke ut til å hente noen videre gevinst av stadig profilering og pressekonferanser om restriksjoner.

Tvert imot angripes de på flere saker, som på de voldsomme kostnadene ved nytt regjeringsbygg, salg av norsk skog til utlandet, utestående koronakompensasjoner og dårlig kommuneøkonomi som går ut over velferdstilbud. Og nå - Trine Skei Grandes avsløring om pelsdyr-forbudet.

Annonse

Ernas regjering trenger tydeligere, felles vinnersaker og ny giv. Hvor de skal hente den given fra, er mer usikkert. For straks går de inn i svært krevende forhandlinger om statsbudsjettet.

Der sitter Siv Jensen og Frp med bukta og begge endene, og legger ikke skjul på hvor godt de trives med å presentere kravlister og kjøpslå om bistandsmidler, grensehandel og kvoteflyktninger. Den samme nøkkelposisjonen vil de ha når det kommer til å danne en ny Solberg-regjering etter valget 2021.

Hva skal til for at Frp støtter en regjering de ikke selv er en del av? Å peke på Jonas Gahr Støre - eller Trygve Slagsvold Vedum - som regjeringsleder vil Frp i alle fall ikke gjøre. Men selv med Frp på laget, vil de ikke-sosialistiske bare ha 67 mandater i Stortinget.

Ap, Sp og SV får 88 mandater i vår siste måling. Senterpartiet har nesten doblet seg fra 19 ved valget i 2017 fram til 35 mandater i siste måling. Det styrker realismen i et nytt regjeringssamarbeid. Selv uten Rødt og MDG. Legger vi til de to minste som støttepartier, som begge er over sperregrensa her, har de rødgrønne 102.

Uansett faller Siv Jensens skrekkscenario fra hverandre, at de skal måtte holde seg for nesa og samarbeide med "bompenge-Lan" og "kommunist-Bjørnar". Det trenger de ikke med 88 mandater. Ikke så lenge Trygve finner sammen med "ulve-Audun".

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Lærernormen og Utkant-Norge, belyst av Peer Gynt og Skriften