Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fra krisemøte til krisemøte

Det har gått inflasjon i krisemøter i regjeringskretser. Hvor lenge klarer Erna Solberg å holde flokken samlet?

Krisemøte: Partileder Siv Jensen fikk med seg seks bomkrav til regjeringen, etter krisemøtet i Frps landsstyre i forrige uke. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

Elendige meningsmålinger og sterk framgang for protestpartiet mot bompenger gjør at det brenner under Fremskrittspartiet (Frp). I forrige uke ble partiets landsstyre samlet til et krisemøte. Flere tillitsvalgte snakket åpent om muligheten for at Frp må gå ut av regjering, med mindre partiet oppnår et stort gjennomslag i den betente bompengesaken.

Landsstyret formulerte bomkrav som partileder Siv Jensen skal ta med seg i forhandlinger med de andre regjeringspartiene, blant annet stopp i nye bypakker, tydelig motstand mot veiprising, endring av nullvekstmålet og strengere krav til lokale myndigheters egenandel, når staten bidrar med penger til byområdene.

Men det var ikke bare Frp som holdt krisemøte i forrige uke. Også Unge Venstre, i sin tid den største pådriveren for at Venstre skulle gå i regjering, gikk i krisemodus: "Enten så må en regjering der Venstre er med, kutte i utslipp, eller så kan vi ikke sitte i regjering", sier Unge Venstres leder Sondre Hansmark til Klassekampen.

Venstre har bokstavelig talt ikke et gram karbon i utslippsreduksjoner å gi fra seg.

Bakgrunnen for krisemøtet er lett å begripe. Det er bare å se på meningsmålingen til Nationen og Klassekampen i forrige uke. Der fikk Venstre 1,5 prosent oppslutning. Om en lar den statistiske feilmarginen trekke ned for Venstres del, har snart partiet negativ oppslutning.

Det er ikke oppsiktsvekkende at partier som opplever dårlige målinger føler et behov for å håndtere situasjonen. Dermed blir det kalt sammen til krisemøter.

Det spesielle i denne situasjonen, er at de opplagte løsningene for disse to partiene går på gjensidig bekostning av hverandre.

Venstre, som ser Miljøpartiet De Grønne vokse i ekspressfart, har bokstavelig talt ikke et gram karbon i utslippsreduksjoner å gi fra seg. Partiet sitter allerede som klimaalibi i en regjering som stadig leverer økte klimagassutslipp.

Annonse

Samtidig er bompenger, særlig i de store byene, et viktigere klimatiltak enn et middel for å finansiere veibygging. Å stoppe nye bypakker eller å tukle med nullvekstmålet, slik Frp ønsker, vil være ødeleggende for Venstre.

Med andre ord vil det bli svært krevende å gi Frp innrømmelsene de tilsynelatende trenger for å fortsette i regjering, uten at det får den konsekvens at Venstre tar sin hatt og går. Det eneste Venstre kan være tilbøyelig til å være med på, ifølge kilder i partiet som Klassekampen refererer til, er å redusere bompengeutgiftene ved å nedskalere større veiprosjekter.

Dette er selvsagt en mulighet, men det er neppe noen god valgkampsak for samferdselspartiet Frp å reise rundt og fortelle lokale- og regionale myndigheter at de likevel ikke får de veiløsningene de har kjempet så hardt for å få – ofte gjennom flere tiår.

I tillegg er ikke bompenger og klima det eneste som gnager i regjeringssamarbeidet. De fire partiene er politiske motpoler i en lang rekke saker. KrFs abortgjennomslag var et slag i ansiktet for de liberale venstrefolkene (samt en god del i Høyre og Frp). Venstres pelsdyrforbud er en drittsak for flere enn landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Kommunalminister Monica Mælands råkjør om nye kommunesammenslåinger kan umulig være helsebringende for KrF. Noen vil ha liberale skjenkeregler, andre vil stramme til. Bistand, innvandring, IS-barn. Lista er lang.

Da avtroppende statsminister Per Borten ga nøklene til Trygve Bratteli i 1971, sa han til sin etterfølger at "det er lett å bære en tung bør når den er samlet, men verre å bære staur hvis de begynner å sprike".

Det er bevingede ord som vår nåværende statsminister Erna Solberg nok har forstått betydningen av. Hennes regjeringsprosjekt, den borgerlige flertallsregjeringen som nær sagt ingen hadde noen tro på, spriker i alle retninger.

Så langt har hun lykkes med å dempe de politiske motsetningene med å pumpe oljemilliarder inn i statsbudsjettet, og dermed holdt de ulike partiene tilfredse med bevilgninger til utvalgte hjertesaker.

Det kan ikke fortsette, ikke bare av hensyn til norsk økonomi, men også med tanke på den økende uroen i statsministerens eget parti – som tradisjonelt har vært er opptatt av stram økonomistyring.

Da virker det lite sannsynlig at regjeringen kan betale seg ut av en situasjon der to regjeringspartier på felgen skisserer uforenelige løsninger for å ta seg ut av uføret.

Oppsummert

Krisemøter

1 Både Frp og Unge Venstre har hatt krisemøter om de respektive partienes elendige oppslutning på meningsmålingene.

Svaret

2 Både Frp og Unge Venstre peker på mulig regjerings-exit dersom de ikke får innfridd bestemte krav.

Spriker

3 Problemet for statsminister Erna Solberg er at de to partienes respektive krav er gjensidig uforenelige.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Nei til økt bensinavgift!