Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

De dyre møkkvognene

Norsk landbruk ser ikke så dyrt ut når det brenner ved hytta di.

Sivilberedskap: Har du en nabo til bonde, har du brannvern til nabo. Foto: Sigbjørn Hofsmo
Sivilberedskap: Har du en nabo til bonde, har du brannvern til nabo. Foto: Sigbjørn Hofsmo

Trøndersk pinsefeiring skjer ofte i horisontal sludd. Det er nok derfor det er tradisjon at bålet skal ryke. Fuktige bål gjør jo gjerne det.

For en god del år tilbake slo godvær og tørke til før pinse. Det ble så varmt av bålet at det begynte å ulme i grunnen, bortover mot nærmeste hus. Naboens møkkvogn ble fluksens fylt opp med vann og satt i brannberedskap.

Det siste døgnet har nyhetsbildet sett ut som en vegg-til-veggdekning av våronna. Bønder med traktor overalt. Det handler ikke om våronn, men om sivil beredskap.

I 2014 var den historiske trebebyggelsen i Lærdal truet av bybrann. Redningen kom fra landet. Det var bøndene som sprøytet vann på trehusene på Lærdalsøyri som reddet dagen.

Annonse

Denne uka var det Sokndal kommune som ble rammet av brann. "Også lokale bønder stiller opp i slukkingsarbeidet. Med store vanntanker, har de god mulighet til å bidra i arbeidet", melder NRK.

Vanntanker? Det er møkkvogner det er snakk om.

For bønda, i dag som i min ungdoms pinse, er det en selvfølge å stille opp når det brenner. For samfunnet er det ikke en selvfølge. Folk som tjener 200.000 kroner per årsverk kan finne på å spørre om de gidder å holde seg med en møkkvogn som koster 300.000 og en traktor som koster 400.000.

Sivil beredskap er landbruk, og landbruk er sivil beredskap. Bøndene i Sel og Selbu er ikke bedre enn sine villanaboer. Alle ser det som en selvfølge å ta tak når det brenner i bygda. Men stadig færre har 8000 liters møkkvogn og pumpe til å fylle den på et par minutter. Kanskje står vogna til bygdas eneste gjenværende bonde på den andre siden av bygda? For hver slik bonde som gir seg, trengs det 800 nye villaboere med 10 liters vaskebøtte i nabolaget. Det skjer ikke.

Denne uken reddet noen bønder i Sokndal flere hytter fra å brenne ned. Skal tro om hytteeierne, etter å ha lest en Trygve Hegnar-leder i sommer, ser ut fra hytteveggen og tenker "jammen har vi for mange bønder i Norge"?

Jeg tror ikke det.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Vi må huske 22. juli 2011