Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Petra Smart fra Toten

Du skal være høy og mørk for å ta opp kampen mot de store matvareaktørene, attpåtil på deres egen hjemmebane. Eller du kan være som 35 år gamle Marte Selmer fra Eina på Toten, ganske lita og med en lys idé.

På stabburshella: Marte Selmer med sin Totensalsa. Den kommer i tre styrkegrader, der den sterkeste er den mest krevende å produsere. Hemmeligheten bak salsaenes gode smak er at den koker lenge, og du skal kjenne både smaken og konsistensen på de ferske ingrediensene i det ferdige produktet. Foto: Per Borglund
På stabburshella: Marte Selmer med sin Totensalsa. Den kommer i tre styrkegrader, der den sterkeste er den mest krevende å produsere. Hemmeligheten bak salsaenes gode smak er at den koker lenge, og du skal kjenne både smaken og konsistensen på de ferske ingrediensene i det ferdige produktet. Foto: Per Borglund

De fleste forbinder vel ikke flatbygdene på vestsiden av Mjøsa med salsa, enten vi snakker om den fyrrige dansen (med røtter på Cuba) eller den heite sausen fra Mexico, full av tomater, løk, chili og andre godsaker.

Men det var her, midt i ett av de største matfatene vi har her i landet, at Marte trakk sin egen variant av Walt Disneys tenkehette godt ned i pannebrasken for å pønske ut et nytt og bedre alternativ til de mange salsaene som dagligvarebutikkene er fulle av.

«Folk spiser jo så veldig mye av denne sausen, taco er nærmest blitt hverdagskost. Og den salsaen vi snakker om er av virkelig dårlig kvalitet», forklarer Marte Selmer, som har etablert firmaet Hemkok.

Første produktserie ut er Totensalsa. Den kommer i tre varianter og markedsføres med det bramfrie slagordet «Rætt i kjæften». Den mildeste heter «Ælminnelig», den som industrien ville merket med medium har fått navnet «Kvass» mens salsaen som får svetteperlene til å åpenbare seg i tinningen rett og slett ble døpt «Hakket kvassere».

Og tro det eller ei: Totensalsa finner du nå i hyllene hos flere av de store dagligvarekjedene! Norgesgruppen har tatt inn produktene i sine Meny-butikker i Oslo og omegn, mens Coop har sagt ja takk til å by sine kunder på Østlandet salsa med rødløk fra Østre Toten, økologiske tomater, chili og fersk hvitløk. I tillegg kommer en egenutviklet (og selvsagt strengt hemmelig) krydderblanding og en klype sukker. Marte forteller meg at hun i en periode eksperimentere med å bruke litt lokalprodusert honning i stedet, men det fungerte ikke.

Et par av de salsaene jeg shoppet er etter min mening på grensen til ikke å være spiselige.

Annonse

«For meg var utgangspunktet at dette skulle være rein mat», forklarer Marte Selmer. I månedsvis eksperimenterte hun hjemme på eget kjøkken for å komme fram til en salsa som skilte seg fra de industriproduserte, med sine E-stoffer, stivelse, konsentrater, konserveringsmidler og ikke minst vann.

Jeg har tatt meg en tur og kjøpt et lite knippe av de salsaene som gjerne står sammen med potetgullet i butikkhyllene. En av de jeg fant inneholdt 47 prosent vann, en annen 49 prosent tomatpuré! Og de smaker faktisk ganske ille. Et par av de salsaene jeg shoppet er etter min mening på grensen til ikke å være spiselige.

Marte Selmer innrømmer å ha fortært sin kvote ferdigmat, ikke minst de årene hun studerte i Oslo. Men hun forteller at livet tok en ernæringsmessig u-sving da hun ble mamma. Derfor har småkara på 7 og 12 år vært blant de viktigste prøvekaninene under testingen av Totensalsa. Ola og Håkon har hatt avgjørende innflytelse på om mammas gryte skulle havne i do eller få tommelen opp. De to liker godt krydret mat, og har hatt sterke meninger om det mor har kokt i hop. «Man skal kjenne en god sødme og merke at salsaen både er fersk og hjemmelaget», sier Marte.

Hun har bakgrunn fra Selmer utvikling, som bl.a. har jobbet med matkasser og supper, men samarbeider nå med det kjente firmaet Toten Kjøtt i arbeidet med å få Hemkok opp og stå. Salsaene produseres i deres lokaler i Vestre Toten, Toten Kjøtt bidrar ikke minst med sitt store kontakt- og distribusjonsnett. Og de tar seg av ordre- og fakturabehandling.

Kokingen av salsaen foregår i en maskin som har kapasitet til å håndtere 300 liter i slengen. Varmebehandlingen er med på å sterilisere produktet, som til slutt har en holdbarhet som kjølevare på 120 dager, altså fire måneder! En av hemmelighetene bak kokingen er forresten at tomatene er det som skal sist i gryta.

Hva skal og kan så salsaen brukes til? Marte forklarer at salsa rett og slett betyr saus, og at du kan bruke den som dip til tortillachips, som tacosaus eller saus til retter med f.eks. hvit fisk og kylling. Noen har til og med fortalt at de bruker den på brødskiva sammen med hvit ost.

Selv vil jeg legge til at salsa, en god salsa, er supert til reker. Den danske skuespilleren og matskribenten John Price skrev for mer enn 35 år siden dette om å spise de lekre, rosa skalldyrene: «Nogle serverer citron til, dette er djævelens verk. Andre mayonnaise og det er den rene forbrydelse.» Reker passer mye bedre sammen med litt heite saker, for eksempel en salsa som er hakket kvassere!

Og la meg takke for at det er noen som gjør en innsats for å fylle butikkene med mat, ikke noe som bare ligner. Salsa vil aldri mer bli det samme etter at du har smakt den med dype røtter i jordsmonnet på Toten.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Vern matjorda – bygg ut landet