Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gledelig nyorientering

Halvert postombæring vil være en ulykke for den norske offentligheten. Det ser heldigvis også Arbeiderpartiet.

Snur: Arbeiderpartiet støtter ikke lenger halvert postombæring. Foto: Bjarne B. Aase
Snur: Arbeiderpartiet støtter ikke lenger halvert postombæring. Foto: Bjarne B. Aase

Arbeiderpartiet har snudd i synet på postombæring. Partiet trekker sin støtte til regjeringens planer om å åpne for bare tre ombæringsdager i uka. Det er bra.

Vi vil fremme et forslag om å opprettholde fem dager ombæring inntil vi kan være sikre på at hele landet har fått et tilfredsstillende digitalt bredbåndstilbud, sier stortingsrepresentant Øystein Langholm Hansen til Klassekampen.

Regjeringens hovedargument for å redusere postombæringen er at det sendes færre brev her i landet. Det er rett og slett mindre papir, i form av brev, regninger og aviser, i omløp.

Kulturmininster Trine Skei Grande (V) antyder at de som slåss for full postombæring lever i 1969. Hun innrømmer likevel at aviser av i dag vil bli rammet av halvert postombæring. Lokalaviser i grisgrendte strøk, men også større regionaviser og riksdekkende aviser som Klassekampen og Vårt Land får det tøft om de ikke får ut daglige produkter til alle lesere.

Først og fremst er det likevel landets distriktsbefolkning som blir rammet.

Annonse

Mediebedriftenes Landsforening har beregnet at Posten står for 14 prosent av papiravisdistribusjonen på hverdager. Husstander med nær 400.000 innbyggere vil bli rammet av regjeringens foreslåtte kutt i postombæringen. Dette er ikke ubetydelige tall.

Mediebransjen har i mange år solgt inn digitale abonnementer og nettlesing. Men befolkningen som helhet er ikke der ennå. Og befolkningen som helhet bor ikke på asfalt, i byer og tettsteder.

Arbeiderpartiets nye standpunkt bør lede til en utsettelse, og til en bedre utredning av alternativer. Regjeringens eget høringsnotat beskriver hvordan halvert postombæring i sentrale strøk, men fortsatt full ombæring for den tredelen av befolkningen som bor mest desentralt, har få negative konsekvenser. I tettbygde strøk finnes det rimelige alternativer til Posten.

Dette alternativet er 400 millioner kroner dyrere enn halvert postombæring i hele landet. Men det sparer også staten for kostbare, avbøtende tiltak overfor skadelidte distrikter og media.

Norge koster. Andre land har lagt ned utkanter. Men vi er ikke andre land. Vi er Norge, og vi er ikke Norge hvis det ikke lever og virker folk på øyer, skjær og ved foten av fjell. Grunnleggende tjenester og full deltakelse i samfunnsliv og -debatt må tilgodeses hele landet.

Oppsummert

Vinden snur

1 Arbeiderpartiet stiller seg ikke lenger bak regjeringens ønske om halvert postombæring. Det er godt nytt.

Ikke klar for by og bredbånd

2 Offentlig infrastruktur må bygge på at folk gjør som de gjør, der de er. Ikke at de skal flytte eller over på andre plattformer.

Ikke gratis

3 Norge koster. Grunnleggende tjenester på holmer og skjær er en del av samfunnslimet som holder landet oppe.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Kva med Nesna, statsråd Asheim?