Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ufin fremstilling av katter

Katter er fra naturens side skapt til å ta mus, fugler, ekorn og annet. Det er eierens ansvar å hindre dette om sommeren.

Følg med: Mitt råd er å gå ut sammen med katten og følge med den på tur. Som turfølge kan man ofte hindre katten i å komme nær fugle- og ekornunger, skriver Elisabeth Gard. Foto: Mostphotos
Følg med: Mitt råd er å gå ut sammen med katten og følge med den på tur. Som turfølge kan man ofte hindre katten i å komme nær fugle- og ekornunger, skriver Elisabeth Gard. Foto: Mostphotos

Nationen publiserte 20. juni en artikkel om katter med overskriften ”Har du en lystmorder i huset?”, for senere å endre tittelen til ”Han tar de aller mest forsvarsløse – nyklekkede fugleunger fra reder nær bakken”. Artikkelen var illustrert med bildet av en katt.

Overskriftene appellerer begge til negative følelser mot katter. Den førstnevnte er i tillegg horribel. Nationen ville aldri brukt overskriften om jegere som gledet seg til å gå på jakt.

Katter er fra naturens side skapt til å ta mus, fugler, ekorn og annet. Det er eierens ansvar å hindre dette om sommeren. Mitt råd er å gå ut sammen med katten og følge med den på tur; la den gå løs som før, eller i bånd. Som turfølge kan man ofte hindre katten i å komme nær fugle- og ekornunger.

Annonse

Istedenfor å skylde på katten, skulle søkelyset rettes mot eiere som ikke kastrerer kattene sine. De har alle bidratt til den store kattepopulasjonen vi har i dag. Du møter mange av dem på Instagram. Som eksempler kan nevnes eiere som årlig lar katten bli drektig, fordi ”kattunger er så søte” eller for å ”glede barnebarna”.

Dette er folk som – via media – har god kjennskap til Dyrebeskyttelsen og det store antallet med hjemløse katter i Norge, og mangel på nye hjem til dem. Allikevel velger de å sette enda flere katter til verden.

En annen gruppe som ofte lar naturen gå sin gang, er bønder. Instagram inneholder også bønder som til sin ”overraskelse” har oppdaget at katten har fått unger på låven, i fjøset eller et annet sted.

Felles for disse menneskene er at de unnlater å kastrere katten, det være seg en huskatt eller fjøskatt. Unnlater å ta ansvar. Dette burde fått langt større oppmerksomhet i media enn det gjør i dag.

Fokuset må også gjerne settes på kattens medfødte instinkter. Men da i form av respekt for katten og forslag til dyrevennlige måter å redusere jakten dens på om våren og sommeren.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Angrep er beste forsvar