Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

To spørsmål til Gisholt

"Hovedgrunnen til de høye prisene i Norge er importvernet, Europas høyeste moms og høye særavgifter", skriver Odd Gisholt i Nationen.

Elastisk prising: Hvorfor koster mat mye mer i Tyskland enn i Polen, når landenes landbruks- og handelspolitikk er identisk, spør innsenderen. Foto: Lars Johan Wiker
Elastisk prising: Hvorfor koster mat mye mer i Tyskland enn i Polen, når landenes landbruks- og handelspolitikk er identisk, spør innsenderen. Foto: Lars Johan Wiker

Og krever å bli trodd. Antar jeg.

Jeg skal ikke bestride at høye særavgifter bidrar til høyere priser. Det hadde i grunnen vært synd hvis så ikke var tilfellet. Det er nemlig ønsket politikk for å understimulere uønsket forbruk. Hvorvidt dette faktisk virker etter hensikten er en annen sak - vi både drikker og kjører bil så det er en fryd likevel.

Når det gjelder moms tror jeg vi alle vet at bildet er mer diffust. Man kan velge å tro at en momsreduksjon automatisk medfører en tilsvarende prisnedgang. Eller man kan velge å tro noe annet. Jeg tror noe annet.

Når det gjelder importvernet baserer Gisholt seg på en fullstendig statisk analyse og det er sjelden lurt i en veldig dynamisk verden.

Annonse

Av den grunn vil jeg stille ham to enkle spørsmål.

Hvorfor koster maten i Tyskland nesten 70 prosent mer enn maten i Polen når begge landene fører en felles jordbruks-og matpolitikk og det ikke finnes noen former for handelsbegrensninger mellom de to nabolandene? Det er fri flyt av varer og tjenester. Ingen toll. Ingen kvoter. Nichts.

Dersom Norge hadde fjernet importvernet på matvarer, hva ville skjedd med prisnivået på mat i Norge? Ville Norge blitt et «billig-nirvana" her på jord der enorm kjøpekraft går hånd i hånd med lave priser?

Eller ville prisene nesten umiddelbart vært oppe på samme nivå som før. På det nivået som harmonerer med vår kjøpekraft, altså. Ville kjøpmennene slutte med å hente ut de høyeste prisene de klarer å hente ut? Sånn helt plutselig?

På forhånd takk for svar!

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Første etappe for dagligvare-regulering