Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp kan få statsministeren

Sp i medvind.

Framtidig statsminister?: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Framtidig statsminister?: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Senterpartiet seiler i medvind, og kan få statsministeren ved neste stortingsvalg. Det viser meningsmålingene. Dersom medvinden fortsetter, og Arbeiderpartiet fortsatt sliter i motvind, er ikke dette utenkelig.

Det er på landsbygda partiet først og fremst trekker velgere. Men nå vil partiet heve blikket og også kapre stemmer i byene. Partiet mener de har flere gode bysaker som kan være med på å gi det gamle bondepartiet et løft også i urbane strøk.

Dermed skal ingen beskylde Sp for å være beskjedne.

Annonse

Men til tross for gode tall, er Senterpartiet fortsatt i stor grad et distriktsparti. Og selv om partiet går noe fram også i byene på de siste målingene, ligger de fortsatt lavt med noen få prosent i oppslutning.

Det er særlig tjenester nært folk og satsing på lokaldemokrati partiledelsen mener bør treffe like godt i byene som på bygda. Og det er først og fremst motstanden mot politireformen og nedlegging av helsetjenester som har ført til veksten i partiet.

Mens Ap daler på de fleste målingene, er ikke Sp mer enn cirka ti prosent bak på enkelte av dem. Dermed kan Sp være jevnstort med Ap om drøye to år.

Og dersom denne medvinden fortsetter, kan Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bli Norges neste statsminister – under forutsetning av at den nåværende regjeringen må strekke våpen.

Senterpartiet har ikke hatt statsministeren siden 1971, da legendariske Per Borten gikk av som regjeringssjef.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Urovekkende om Mattilsynet