Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skal vi virkelig la fordommer styre politikken vår?

Guri Melby, stortingspolitiker for Venstre, var for litt siden i media og tok opp at det burde vurderes om Norge skal dyrke medisinsk cannabis.

Fikk kjeft: Venstre-politiker Guri Melby har fått mye kjeft etter at hun foreslo at bønder i Norge kan dyrke hamp. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Fikk kjeft: Venstre-politiker Guri Melby har fått mye kjeft etter at hun foreslo at bønder i Norge kan dyrke hamp. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Grunnlaget for dette er at det i dag importeres store mengder cannabis som brukes som legemiddel, da dette like godt kunne vært et mulig næringsgrunnlag for flere nordmenn. Grunnen til at det importeres er at det etter norsk lov er forbudt med all dyrkning av cannabis – uansett hensikten.

Cannabis er nemlig ikke én enkelt plante. Cannabis er en stor plantefamilie, som inneholder mange forskjellige arter med et tusentalls forskjellige bruksområder. Èt av disse er som kjent at det kan brukes som rusmiddel. Av den grunn er absolutt all dyrkning av hamp forbudt i Norge – selv de slektene vi likevel importerer i form av klær, diverse kosmetiske produkter, mat, medisin og annet.

Dette er synd, fordi jeg liker å tro vi lever i et land med politikk basert på fakta og ikke fordommer. Men det er også synd fordi vi har et internasjonalt problem med en klesindustri som representerer råkapitalismen på sitt aller verste.

Klesindustrien er miljøfiendtlig på flere måter enn vi aner, og har som kjent store problemer da det kommer til HMS, rettferdig lønn, barnearbeid, arbeiderrettigheter og mye mer. Vi i Norge pøser på med over 50 milliarder kroner i året til en klesindustri som er så hemmelighetstemplet at vi ikke engang vet hva pengene våre går til.

Heldigvis ser vi nå en bølge med forbrukerbevissthet; det er kult å handle brukt, bytte klær og redesigne gamle plagg. Det jobbes også iherdig med at store klesaktører skal la offentligheten få innsyn i hvordan deres ansatte blir behandlet, og hvordan produksjonen drives.

Annonse

Likevel går dette arbeidet altfor tregt, særlig fordi disse bedriftene har opparbeidet seg stor kontroll over markedene. Alternativene til masseproduserte merkeklær er få.

Her har Norge en utrolig mulighet til å bane vei for en etisk og miljøvennlig klesindustri som både følger forbrukertrender og skaper grønne arbeidsplasser; men så skal vi kaste den bort fordi vi er redde for at hampbønder skal risikere næringsgrunnlaget sitt ved å blande inn hamp med ruseffekt? Det er en utrolig tullete måte å drive politikk på.

I Norge har vi nemlig en tradisjon for å dyrke hamp som går helt tilbake til år 1000. Forbudet vi har i dag er et importert skremselsforbud fra USA, noe som er utrolig synd med tanke på at hamp er en av de få plantene som har gode vekstvilkår i Norge.

Ikke bare vokser hamp utrolig fort, er enkelt å håndtere og kan brukes til å lage blant annet papir, kosmetikk, øl, vaskepulver, maling, bygningsmaterialer, drivstoff, dyrefôr, medisiner, plastikk og mat – men det kan også uten problemer dyrkes helt økologisk. Dette er noe som trengs for å forhindre en stadig mer skremmende biedød.

Alt i alt; det grønne skiftet handler om mer enn overgangen fra diesel til el, og en mer etisk klesindustri handler om mer enn gjenbruk og redesign. Vi må tørre å være åpensinnede, og vi må gi slipp på forbud som ikke har noen plass i et grønt og fremtidsrettet Norge.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Miljøkriminalitet av Miljødepartementet