Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skal det være en konspirasjon?

Jeg tror ikke på vitenskap. Okay? Det er science fiction, sa den kjente konspirasjonsteoretikeren Mark Hughes til Morgenbladet i fjor høst. Han er representant for en voksende gruppe.

Ikke på månen?: En velkjent konspirasjonsteori er at Buzz Aldrin og Neil Armstrong aldri var på månen, men at bildene er forfalsket. Foto: Neil A. Armstrong / Nasa Center Headquarters / NTB scanpix
Ikke på månen?: En velkjent konspirasjonsteori er at Buzz Aldrin og Neil Armstrong aldri var på månen, men at bildene er forfalsket. Foto: Neil A. Armstrong / Nasa Center Headquarters / NTB scanpix

For mange av oss er konspirasjonsteorier en kilde til underholdning, noe vi er nysgjerrige på, men ikke tar seriøst. Som når det hevdes at romvesener bygger pyramider, eller at fly slipper ut kjemikalier som holder befolkningen under kontroll. Slike, og lignende konspirasjonsteorier, er det mange av og de fremstår for det meste som harmløse.

Den siste tiden har likevel vist at teorier med langt farligere innhold får gjennomslag og innflytelse blant stadig flere av oss.

De fleste teorier oppstår i situasjoner hvor ting fremstår farlige, tilliten er lav og folk føler avmakt.

Konseptet konspirasjonsteori går i all enkelhet ut på at to eller flere personer inngår i en sammensvergelse om å utføre en eller annen handling. Konspirasjonsteorier om hendelser er den mest typiske. De som tror på disse teoriene er ofte så oppslukt at de er tilbøyelige til å reagere gjennom både holdninger og handlinger.

Ikke alle konspirasjonsteorier kan avfeies som løgn og fantasi. Det finnes selvsagt sammensvergelser og korrupsjon, med de er gjerne mindre omfattende, ikke så godt planlagte og med færre konsekvenser for samfunnet som helhet.

De fleste teorier oppstår i situasjoner hvor ting fremstår farlige, tilliten er lav og folk føler avmakt. I vår del av verden florerer ulike versjoner av «sannheten» i populistiske og ekstreme miljøer. I disse tilfelle er konspirasjonsteoriene en del av det som gjør miljøene ekstreme eller radikale. For disse gruppene spiller konspirasjonsteoriene en stor rolle i å forme fiendebilder, trivialisere vold og hat og skape skiller mellom mennesker i et samfunn.

Annonse

Konspirasjonsteorier kan også bidra til å øke spenningen mellom ulike grupper, spesielt majoritet og minoritet. Enkelte teorier inneholder mye sprengstoff og kan være utgangspunkt for voldshandlinger, diskriminering og rasisme. Historien har vist oss de grusomme konsekvensene av at vrangforestillinger settes i system, Hitler-Tysklands bruk av antisemittisk propaganda er et skrekkelig eksempel på det.

Enkelte mennesker ser verden som et ondskapsfullt sted. Når disse prøver å forklare og forstå sine omgivelser, tyr de til fantasifulle og lumske forklaringer.

Konspirasjonsteorier skaper mange utfordringer. Noen mennesker lar seg styre av utbredte oppfatninger. Et veldig relevant eksempel er vaksinasjonsskepsisen. Stadig flere avstår fra å vaksinere sine barn i fordi de tror at vaksinen er laget for å skade barnet. En farlig konsekvens av dette er at gruppeimmuniteten synker og vi blir mer sårbare for sykdommer.

Et av de mest kjente er sammensvergelsen om Eurabia, den går ut på at ledende politikere, akademikere og andre samfunnstopper i Vesten samarbeider med arabiske land for å gjøre Europa til en islamsk koloni. Terroristen Anders Behring Breivik var oppslukt av denne fortellingen og brukte mange sider på å forklare og utbrodere den i sitt manifest.

I det siste har flere advart mot normaliseringen og utbredelsen av konspirasjonsteorier. Lærere varsler om konspirasjonenes inntog i klasserommet, litteraturhuset tilrettelegger arrangement hvor ulike teorier får utfolde seg i åpent lende. De alternative fortellingene lever ikke lenger bare i kommentarfeltet eller på YouTube, men er tema i synlige fora og diskuteres av toneangivende institusjoner.

Vi er nødt til å ta opp kampen mot vranglære. Spesielt ungdom bør få hjelp til å lære seg å avsløre udokumenterbare sammensvergelser. Det gjør de blant annet ved å lære mer om konspirasjonsteorier og kildekritikk. Dette temaet må derfor inn i læreplanen. I tillegg er vi nødt til å være tydelige på hvordan ting henger sammen, lette forklaringer og lite grundighet er et utgangspunkt for farlige teorier.

Visste du at mafiaen drepte Bruce Lee fordi han nektet å innrette seg? Eller at USA ble stiftet av Frimurerne med mål om å herske over resten av verdens befolkning? Vel, det gjorde ikke jeg heller, for det er ikke sant!

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Treindustrien retter baker for smed