Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sett sjøbein, nå kommer stormen

Vårt landbruk går stormfulle tider i møte. Det vil bli vind fra alle kanter.

Nøkkelrolle: Nortura har en nøkkelrolle i landbrukspolitikken, skriver innsenderen. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Nøkkelrolle: Nortura har en nøkkelrolle i landbrukspolitikken, skriver innsenderen. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Nortura velger å legge på Otta. De skal spare og tjene mer penger. Å tjene landbruket og egne eiere har redusert verdi, et merkelig valg, all den tid både ledelse og eiere er bønder.

Enhver virksomhet må stake ut sin kurs, men når man ikke vet hvor man vil, blir det vrient. Nortura må velge om de skal være en gigant i næringsmiddelindustrien, eller en samvirkebedrift med samfunnsansvar. De kan bidra til å dyrke både land og egne leverandører, bøndene.

Annonse

Med tanke på internasjonalisering av matindustrien er det trolig at Nortura forbereder seg på nye tider med mer marked, pengegalopp og import. Tollmurer er en skigard som ikke kan vare evig. De mener kanskje det haster, de som styrer Nortura. Men hva nytter det vel med galopp – hvis det går i feil retning?

Etter mitt syn bør eiere og ledere i Nortura drøfte hva de legger i begrepet «samfunnsoppdrag og ansvar». Jeg vil mene at Nortura har en nøkkelrolle i landbrukspolitikken. Nå kan det se ut som om Nortura endrer kurs. En kan mislike det, men da bør man muligens stille spørsmål om hvorfor og hvordan dette kan skje.

Spørsmålet bør rettes imot eierne, bøndene selv. I sitt eget selskap bør bønder være kaptein på laget. Det er kapteinen på skuta som styrere, også når skuta er ute av kurs og helt «på jordet».

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Friskere husdyr gir mindre antibiotikaresistens