Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Leif Forsell må få ny opplæring i prosentregning

Da jeg begynte med tørketeori på Ås, sa professoren som underviste oss at prosentregning er vanskelig. Det er tydelig at det er vanskelig med prosentregning også i jordbruksoppgjør.

Departementsråd: Leif Forsell, forhandlingsleder for staten i jordbruksoppgjøret. Foto: Siri Juell Rasmussen
Departementsråd: Leif Forsell, forhandlingsleder for staten i jordbruksoppgjøret. Foto: Siri Juell Rasmussen

Nationen refererer Leif Forsell onsdag 8 mai: "He he, då eg gjekk på skule i Verran, så hadde vi ei matematikklærar som var veldig opptatt av å lære oss å rekne på prosent. Eg har sagt tallause gonger at når ei gruppe har større inntektsvekst i prosent, så vil over tid inntektstapet mellom gruppene bli mindre."

Enten var ikke matematikklæreren så dyktig, eller så har ikke Forsell forstått det hele.

Annonse

Bonden i dag har kr 330.000 i vederlag per årsverk (ifølge Nationen) og skal få 5 prosent tillegg. Dersom det blir 5 prosent tillegg hvert eneste år, vil bonden om 10 år ha et vederlag på ca kr 537.500 per årsverk. Andre grupper (ifølge Nationen) har ca. kr 550.000 per årsverk. Hvis de får 3,5 prosent hvert år, så vil de om 10 år ha ca kr 775.800 per årsverk. Gapet har økt!

I løpet av denne 10-årsperioden har lønnstakeren i sum fått ei brutto lønn på ca kr 6.678.000 og bonden fått ca 4.358.000. Dersom gapet skal tettes i løpet av 10 år, må bonden får årlig 8,8 prosent økning i vederlag per årsverk, men bonden har fortsatt bare fått utbetalt ca kr 5.400.000 i løpet av 10-årsperioden.

Så Leif Forsell: Enten forsøker du deg på en bløff, eller så må du ta et oppfriskingskurs i prosentregning.

Neste artikkel

Er det nødvendig å være så sint?