Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Korona er småplukk hvis resistensen mot antibiotika øker mer

Vi er i ferd med å miste den viktigste medisinen vi har: antibiotika. Vi trenger sterkere grensevern mot bakterier fra utlandet som er resistente mot antibiotika.

Jeg vil hevde at det bør bli vanskeligere å importere kjøtt fra utlandet, skriver  Nicholas Wilkinson (SV). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Jeg vil hevde at det bør bli vanskeligere å importere kjøtt fra utlandet, skriver Nicholas Wilkinson (SV). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Vi importerer kjøtt fra utlandet som er avlet frem med mye antibiotika. Det øker forekomsten av antibiotikaresistens i disse landene. Og nordmenn reiser mye, også til disse landene. Vi har bygget en motorvei til Norge for bakteriene fra land med antibiotikaresistens. Jeg vil ha et sterkere grensevern mot bakterier og kommende epidemier.

Vi har glemt hvor mye antibiotika har betydd, og betyr, for oss alle. Hvis antibiotika ikke virker lenger, kan et skrubbsår eller en lungebetennelse ta livet av deg.

Før 1940 døde en av tre av infeksjoner av bakterier, siden de ikke hadde antibiotika.

Jeg er heldig. Jeg lever. Jeg fikk blodforgiftning, bakteriene herjet gjennom hele kroppen min, ikke bare de områdene de vanligvis lever i. Jeg havnet i koma, og legene visste ikke om jeg ville leve eller dø. Mot blodforgiftning som kommer av bakterier, har vi én medisin: antibiotika. Hvis bakteriene mine i mai 2018 hadde vært resistente mot antibiotika, ville jeg ha dødd.

Annonse

Antall bakterier med antibiotikaresistens øker dramatisk. Jeg kaller det «superbakterier». I EU dør årlig 25 000 av antibiotikaresistente bakterier. I India dør 58 000 spedbarn hvert år av det. Flere sykehus i EU har bakterier som er immune mot alle antibiotika. I løpet av de siste 30 årene har vi ikke oppfunnet nye antibiotika. Da bør vi bruke mindre antibiotika og spare dem til bruk som livsviktig medisin til dem som trenger det.

Vi kan ikke vente og se. Vi bør handle nå.

Norge importerer over 20.000 tonn kjøtt fra utlandet. Landbruket i Norge bruker mindre antibiotika enn nesten alle land i verden. Antibiotika til dyr er den farligste og vanligste måten å øke antall bakterier som er antibiotikaresistente, på. Nesten tre av fire antibiotikamedisiner går til å avle fram kjøtt. Fra 2000 til 2018 er kyllinger og griser blitt tre ganger mer resistente mot mange antibiotikamidler. I 2017 sa den danske Fødevarestyrelsen at 48 prosent av alle pakker med dansk svinekjøtt hadde MRSA-bakterier. MRSA er en sykdom som er immun mot mange av de antibiotikaene vi har.

Jeg vil hevde at det bør bli vanskeligere å importere kjøtt fra utlandet. Spis norsk kjøtt, ikke kjøtt som har blitt avlet med mye antibiotika. Kort fortalt: Jeg vil ha sterkere grensevern mot antiobiotikaresistens. Det bør bli vanskeligere å importere kjøtt som er blitt avlet fram med antibiotika.

Ellers er kanskje verken jeg eller du like heldig neste gang bakteriene kommer.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

2021 - et viktig år for internasjonal landbrukspolitikk