Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen overraskelse at Mikkel Rev vant

Det er tre år siden Venstre kjempet inn et forbud mot pelsdyroppdrett i regjeringserklæringen med Høyre og Frp. Vi ser at pelsnæringen fortsatt omtaler denne nyheten som et sjokk.

Etter å ha blitt færre i årevis, avvikles nå pelsfarmene én etter én. Millioner av små valper slipper dermed å bli født til et liv i nettingbur, skriver Live Kleveland. Foto: Benjamin Hernes Vogl
Etter å ha blitt færre i årevis, avvikles nå pelsfarmene én etter én. Millioner av små valper slipper dermed å bli født til et liv i nettingbur, skriver Live Kleveland. Foto: Benjamin Hernes Vogl

For oss som har arbeidet for avvikling av pelsdyroppdrett siden 2001, er denne overraskelsen uforståelig.

Allerede i 2003 fikk pelsdyrnæringen en tiårsfrist med trussel om avvikling. Det var Venstre, den gangen i regjering med Høyre og Krf, som tok initiativet. I årene før 2017 gikk også debatten om avvikling av pelsdyroppdrett høyt i flere partier. SV, Venstre, Mdg og Arbeiderpartiet hadde allerede vedtak om nedleggelse. Både Høyre og Krf hadde hatt heftige landsmøtedebatter om pels. Frp hadde programfestet avvikling av fôrfraktstøtten til næringen, et vedtak de gjennomførte da de satt i regjering.

Faglig har både Veterinærinstituttet og Veterinærforeningen fastslått at pelsdyroppdrett er uforenlig med god dyrevelferd.

Annonse

Publikum har krevd avvikling av pelsdyroppdrett i en årrekke, noe vi har fått bekreftet av jevnlige opinionsmålinger. Selv nå, tre år etter at regjeringen lovet å avvikle pelsdyroppdrettet, har vår facebookside "Forby pels nå" over 200.000 følgere som fortsatt står ved dyrenes side.

Dyrevernalliansen møtte daværende nestleder i Venstre Ola Elvestuen rett før regjeringsforhandlingene startet. Da lovet han oss å prioritere avvikling av pelsdyroppdrett, og Venstre leverte gjennomslaget.

Samtidig er det verdt å huske på alle politikerne fra Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, SV, Mdg og Krf som også har talt dyrenes sak. De er mange, og de har bidratt til at saken har kommet så langt som den har.

Etter å ha blitt færre i årevis, avvikles nå pelsfarmene én etter én. Millioner av små valper slipper dermed å bli født til et liv i nettingbur. Vi som er glade i dyr er ikke overrasket. Vi stolte på at dyrene vil vinne til slutt, og vi skal følge dem i mål – helt til norsk pelsindustri er blitt et gufs fra fortiden.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Hun må finne en milliard. Kjapt.