La det være sagt med en gang. Nortura mener folk bør følge myndighetenes kostholdsråd. Vi mener at alle sektorer, inkludert industrien og jordbruket, har et stort ansvar for å bidra til å finne en løsning på klimakrisen.
Men det er pussig at MDG, og flere andre som argumenterer for lavere kjøttforbruk, ikke engang forsøker å utfordre næringen om det er mulig å innfri klimakuttene uten å redusere produksjonen av rødt kjøtt.
Den unyanserte retorikken dreper all motivasjon til klimaforbedring i landbruket. Dersom MDG kunne bidratt til en konstruktiv diskusjon om hvordan vi kan redusere utslipp uten å ødelegge produksjonen, ville det gitt gode insentiver, motivasjon og energi til å fortsette den lovende klimaforskningen som er i gang.
Jeg er overbevist om at det er mulig å redusere utslippene fra kjøttsektoren så mye som samfunnet forventer, uten å redusere forbruket.
Vi har igangsatt lovende forskningsprosjekter. For eksempel:
• Bedre grasproduksjon som gir raskere tilvekst og betydelig lavere metanutslipp
• Meget lovende forsøk på fôrtilsetninger som vil kunne redusere metanproduksjonen i vomma betydelig
• Avlsprogrammene som er i gang på Hamar tyder på at det er mulig å avle fram kyr som produserer mindre metan
• Kraftfôr som reduserer metanproduksjonen med inntil 20 prosent er på full fart inn i fjøsene.
• Det forskes på bruk av biokull som både vil kunne øke CO2-opptaket i jordsmonnet, avdamping fra urin og gjødsel og redusere metanproduksjonen i vomma til kua
Dersom alle parter drar i samme retning og støtter hverandre i arbeidet for klimakutt er jeg overbevist om at det er mulig å kutte metanproduksjonen fra storfe med mer enn Moskvil håper å oppnå gjennom redusert forbruk.
Vi må dessuten styrke arbeidet med utvikling av et helnorsk kraftfôr. Det gjøres mye bra arbeid hos Nortura og fôrprodusentene for å få dette til. På Herland produserer vi, sammen med Felleskjøpet, nå høykvalitets proteiner slakteavfall som etter hvert vil kunne erstatte soya i kraftfôr.
Foods of Norway er et prosjekt som har som mål å utvikle helnorske proteiner til kraftfôret. Flere prosjekter kommer garantert de neste årene om politikerne ønsker å stimulere skaperkraften.
Jeg åpner armene, omfavner MDG sitt engasjement for et bedre klima, men ønsker ikke en bamseklem. Jeg ønsker at vi kommer oss opp fra skyttergravene og arbeider for å nå klimamålene i uten å redusere kjøttforbruket. Det er nemlig ikke nødvendig.