Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hvem er kjøttlobbyen?

Hva skjedde egentlig med den offentlige debatten rundt norskprodusert egg og kjøtt?

Sunt kosthold: Vi mener at kjøtt produsert på norske ressurser er en naturlig del av et sunt kosthold, og at norsk husdyrproduksjon er en bærekraftig måte å utnytte de ressursene vi har i Norge, skriver innsenderen. Foto: Colourbox
Sunt kosthold: Vi mener at kjøtt produsert på norske ressurser er en naturlig del av et sunt kosthold, og at norsk husdyrproduksjon er en bærekraftig måte å utnytte de ressursene vi har i Norge, skriver innsenderen. Foto: Colourbox

Snikreklame og kjøttpushing er noen av de dårlige hensiktene som de siste dagene er blitt tilegnet oss i Matprat – eller kjøttlobbyen, som vi kalles av noen.

Matprat er opplysningskontoret for egg og kjøtt. Vår hovedoppgave er å hjelpe norske forbrukere til å lage god mat hjemme på kjøkkenet, vise dem hvor maten kommer fra, og hva norsk matproduksjon betyr for norsk natur, bærekraft, distrikter, arbeidsplasser, helsa vår og matglede.

Dette er grunnen til at norske bønder betaler lønna vår, og det er noe vi er stolte av. De karakteristikkene som blant annet Filter Nyheter, MDG og vegetarbloggere har gitt oss de siste dagene, kjenner vi oss ikke igjen i.

Matprat.no er et av Norges mest brukte matnettsteder. Selv om vi mener at egg og kjøtt er naturlige deler av et sunt kosthold, betyr ikke det at kjøtt og egg er det eneste vi vil at folk skal spise. Vi fremmer et variert og balansert kosthold, og bruker Helsedirektoratets kostråd som grunnlag.

Vi mener at alle, både unge og voksne, skal få tilgang til kunnskap om matlaging, få muligheten til å utvikle matglede, og innsikt i hvor maten kommer fra. Mat- og helsefaget er et naturlig sted for norske elever å lære om dette.

Men i dette faget har det manglet gode læreverk. Derfor utviklet vi Matopedia, et solid læreverk som ca 600 skoler har kjøpt lisens til. Blant 145 oppskrifter er det 27 som inneholder kjøtt. Det inneholder ingen snikreklame for kjøtt.

"Blant 145 oppskrifter er det 27 som inneholder kjøtt."

Annonse

Noen mener at vi ikke er riktig avsender for et slikt læreverk. Det kan vi ha respekt for. Vi føler oss imidlertid trygge på at vi tilbyr et godt produkt. Vi er en kunnskapsvirksomhet som legger stor vekt på kompetanse innenfor alle områdene vi jobber med, og bidragene fra våre egne kvalitetssikres av en ekstern, uavhengig referansegruppe.

Påstanden om nordmenns «skyhøye» kjøttforbruk får ofte stå uimotsagt. I 2019 spiste vi nordmenn i gjennomsnitt rett under 140 gram hvitt og rødt kjøtt totalt pr. dag. Tar vi bare tallene for rødt kjøtt, spiser vi i gjennomsnitt rundt 107 gram rødt kjøtt per dag. Dette er de laveste tallene på 20 år.

Som befolkning ligger vi i snitt akkurat innenfor kostrådet for rødt kjøtt. Et gjennomsnitt betyr at noen spiser mindre, mens andre spiser mer. Og de som spiser mer kjøtt enn kostrådene anbefaler, kan med fordel spise mer variert og mindre kjøtt. Det er vi klare på. Men andre kan faktisk spise kjøtt med god samvittighet. Målet for alle bør være et sunt og variert kosthold.

Noen velger å ikke inkludere kjøtt i kosten, og det respekterer vi. Det bør være like stor respekt for de som ønsker å gjøre det.

Vår rolle innebærer også å følge med på forskning og utvikling innenfor mat og matproduksjon. Av og til inviterer vi uavhengige, eksterne eksperter til å gjøre undersøkelser for å belyse flere sider av aktuelle problemstillinger. Noen ser på det med mistenksomhet. Men å belyse flere sider ved viktige samfunnsspørsmål er strengt tatt ikke noe man skal være redd for.

Vi tar vår opplysningsoppgave på alvor. Vi mener at kjøtt og egg produsert på norske ressurser er en naturlig del av et sunt kosthold, og at norsk husdyrproduksjon er en bærekraftig måte å utnytte de ressursene vi har i Norge.

Å velge norske råvarer har blitt ekstra viktig for mange i det siste, og stadig flere bryr seg om hvor maten kommer fra. Det er vi ikke redde for å snakke om. Så kan alle velge om dette er noe de ønsker å lytte til eller ikke. For det er viktig å være kritisk til de kildene man bruker.

Det finnes mange agendaer. Men vår agenda ikke er skjult.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Kvinnekamp for bedre helsetilbud