Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hva slags OL vil vi ha?

Norge kan ikke arrangere Paralympics og Olympiske vinterleker. Ikke sånn det er blitt.

OL: 25-års OL jubileum for Lillehammer 1994. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix

Men kanskje kan vi arrangere noe helt annet. Noe annerledes.

Som nasjon gleder vi oss alltid over store norske idrettsprestasjoner i Paralympics og Olympiske leker. Vi er stolte av vår idrettskultur, våre idrettshelter og de mange medaljene de tar med seg hjem til vårt kollektive medaljekabinett.

Likevel har de siste mesterskapene etterlatt oss med en lei bismak. Vi har sett mesterskap som gir legitimitet til totalitære regimer, en frastøtende pengebruk og enorme arenaer bygget på et forkastelig menneskesyn, hvor arbeidernes rettigheter, vilkår og sikkerhet overhodet ikke blir ivaretatt.

Og for å gjøre vondt verre, står arenaene og forvitrer, uten å bli brukt eller vedlikeholdt. Sånn vil vi ikke ha det!

Likevel, som tidenes mestvinnende vinteridrettsnasjon er det rett og rimelig at Norge fra tid til annen tar arrangøransvaret. For idretten selv, og for at hele landet skal få anledning til å ta del i en folkefest. Men ikke for enhver pris. Når idrettskretsene i Hordaland, Oppland, Telemark og Trøndelag fremmer forslag om å utrede mulighetene for et mulig PL og OL i hele Norge er det ikke først og fremst for å sikre statsgarantier og finansiering, men for å se på muligheten for å avholde et helt annerledes arrangement.

Annonse

Hvilket OL ønsker vi å arrangere? Og enda viktigere: Hva vil vi at OL skal være?

Om Norge skal ha ambisjoner om å gjøre idretten mer transparent og demokratisk må vi være med på å påvirke idretten. Det nytter ikke å sitte på sidelinjen, klage, men likevel delta på alt IOC arrangerer. Norge må være en sentral aktør i å demokratisere IOC. Vårt PL/OLtilbud kan være første steg.

Vi ønsker at PL og OL skal være storslått og imponerende, ikke voldsomt og overdådig. Et arrangement tuftet på demokratiske verdier, bærekraft og den norske folkesjela. Et arrangement som skaper store verdier for idretten, for turismen og for en rekke lokalsamfunn. Et fremtidig PL og OL bør bygges på gjenbruk av anlegg, og der det behøves kjærkommen opprustning av allerede velbrukte idrettsarenaer. Det kommer idrettsklubber og utøvere til gode. Skal det bygges nye anlegg skal disse ha en klar plan for fremtidig bruk, helst universelt for både sommer og vinter, topp og bredde.

Vi vil ha et arrangement som er i front i kampen mot klimautfordringer, som er nøkternt i pengebruken og der gjenbruk er hovedregelen og ikke unntaket.

Idrettsmiljøer over hele verden skriker etter en annerledes måte å arrangere PL og OL på. Norge skal arrangere et monster-OL. Tvert imot. Vi må se på mulighetene for å tilby et alternativ. Et arrangement vi kan være stolte av. Vi tror tiden er inne for at IOC er villig til å vurdere et annerledes OL. Til gjengjeld kan vi love en inkluderende folkefest, gode TV-bilder og idrettsglede.

For oss handler det ikke om hva OL har blitt, men hva vi vil at det skal være.

En ting er sikkert: Vi skal ikke søke OL. Ikke nå. Ikke ennå. Først må vi sjekke om det er mulig å skape det arrangementet vi har lyst til å lage. Og det tror vi andre har lyst på også.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Nationen bommer på mål