Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gamle myter om pels

Tusenvis av pelsdyr får aldri leve det liv de er skapt for å leve.

The girl touches the fur on the fur coat. Choosing a fur coat in the store.
The girl touches the fur on the fur coat. Choosing a fur coat in the store.

Olav Bjotveit skriver i Nationen at han vil beholde pelsnæringa. Men han feilinformerer når han sier at norske pelsdyr har det best i verden. Påstanden gjentas stadig, men blir ikke mer sann av den grunn. Det er ingen vesensforskjeller mellom for eksempel kinesisk kontra norsk pelsdyroppdrett.

Han feilinformerer også når han sier at pelsoppdrett er en viktig distriktsnæring. Kun 5 prosent av norske pelsdyr holdes i de minst sentrale strøk (sone 5). Og: Den store nedgangen fra 1277 pelsfarmer i 1996 til 167 i 2018 har ikke ført til fraflytting.

Bjotveit lever i fantasiens verden når han tror på pelsnæringas egen «dokumentasjon» som sier at bare 290 av 515.000 pelsdyr har skader. I dokumentaren "Pels" fra 2014 ble Næringa er tidligere tatt for juks og falske rapporter. Uakseptable nivåer av kannibalisme var den direkte årsak til at Regjeringen for to år siden tok til orde for forbud mot hold av mink i grupper.

Annonse

Han antyder videre at det kommende forbudet mot pelsoppdrett kan være grunnlovsstridig til tross for at Justisdepartementets lovavdeling er tydelig på det motsatte.

Det er også feil når han hevder at pelsforbudet er basert på følelser. Norske og utenlandske fagmiljøer er tydelige på at pelsdyr ikke får utløp for «artstypiske behov» slik Dyrevelferdsloven krever. Mattilsynet kaller driftsformen dyrevelferdsmessig utfordrende, og sier at burene ikke gjør det mulig å utvikle naturlig adferd.

På TV er om dagen: En rev som jakter mus under snøen. Et fantastisk skue og ett av mange eksempler på hva som ligger i et dyr – av strategiske og fysiske evner - for å leve i det fri.

Men tusenvis av pelsdyr får aldri leve det liv de er skapt for å leve. De fikk livet i gave – som alle oss andre. Men ble fratatt det samme livet dagen de ble født.

Kun 19 prosent av befolkningen deler ifølge Cint Bjotveits syn om at det er «riktig å holde dyr i bur for å produsere pels».

Regjeringen har med andre ord folket i ryggen når de nå gjennomfører et lenge etterlengtet lovforbud mot pelsoppdrett.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

En utilstrekkelig rapport