Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

En veterinærs hverdag

Jeg vil fortelle litt om dagens runde med stordyrspraksis, og hvor mange jeg møtte som jobber mot landbruket.

Omfattende: Veterinærer er en blant mange yrkesgrupper som har arbeidet sitt i jordbruket, påpeker innsenderen. Foto: Privat
Omfattende: Veterinærer er en blant mange yrkesgrupper som har arbeidet sitt i jordbruket, påpeker innsenderen. Foto: Privat

På første besøket møtte jeg inseminøren. Han arbeider for Geno, og var godt i gang med dagens runde med å inseminere kyr rundt omkring på gårdene. På samme gården var det problemer med melketanken, så de ventet på en servicemann fra TINE Tankservice.

Min tur gikk videre til besøk nr. 2, der ei kalving var gått i stå. Mens jeg var der, kom tankbilen fra TINE og hentet melk. I TINE arbeider det 5500 ansatte i Norge, som i mange forskjellige ledd bearbeider råvarer fra bonden på vei fra gården og ut til butikk.

Gårdbrukeren som jeg møtte, skulle etterpå inn til en avtale med regnskapskontoret.

På vei til neste besøk møter jeg kraftfôrbilen til Felleskjøpet, på vei til en produsent med mat til dyrene. Og en lastebil transporterer rundballer som en bonde har kjøpt lengre inne i bygda her.

Maskinstasjonen er i gang med å harve hos neste bonde som får besøk av meg, og de har travle tider nå i våronna. Avløseren på gården skal også ut å spre møkk etter at han er ferdig med å hjelpe meg. En entreprenør frakter møkk med lastebil fra gården og ut til området der møkka skal spres.

På vei til en sau som har fått jurbetennelse, hilser jeg på en kollega, og ser nødslaktebilen kjøre opp til en annen gård.

Annonse

Landbrukssenteret er også ute med sin lastebil, og skal levere en traktor til en kunde.

På radioen snakkes det om tilbudet som har kommet fra staten, og om bonden fra Fåvang som heroisk må drive folkeopplysning på NRK Debatten i går kveld.

Rådgiveren fra Tine kjører fra gården når jeg kommer til dagens nest siste besøk. Og Mastittlaboratoriet i Molde sysselsettes av speneprøvene som vi sender inn til de fra celletallskyrne.

Siste pasient i dag er en kalv med diaré. Drikkekoppen i bingen ødelagt, og rørlegger er på vei. Båsfjøset er slitt og gammelt, så et nytt bygg til 9 millioner er påbegynt. Der ser jeg sju ivrige håndverkere i gang med byggearbeidet.

På vei hjem kjører jeg forbi apoteket. Jeg legger igjen flere hundre tusen kroner der i løpet av et år, og på bunnen av fakturaen i dag står det også mange nuller. Her møter jeg flere gårdbrukere som skal inn å hente ut resepter på medisin til dyrene sine.

Arbeidsdagen avsluttes med å bestille utstyr hjem fra Akselsens Agenturer, som er en viktig forhandler av utstyr som jeg trenger for å servicere bonden.

Hvis du har hatt tålmodighet til å lese så langt som du har nå, så håper jeg du forstår hvor mange landbruket direkte eller indirekte sysselsetter med arbeid. Når situasjonen er som den er i dag, der det legges ned i gjennomsnitt to gårdsbruk om dagen, vil det få store ringvirkninger ikke bare for gårdbrukerne, men også alle oss som arbeider opp mot landbruket.

Jeg håper styresmakter og det norske folk innser alvoret før det er for sent!

Neste artikkel

Kan ikke leve med uforsvarlig ambulansetjeneste