Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Cruise og fakta

Trenger vi cruiseturisme? Ja, cruisenæringen trenger cruiseturismen.

Cruiseskip på Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Foto: Andrey Armyagov / Mostphotos
Cruiseskip på Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Foto: Andrey Armyagov / Mostphotos

Så bra at Tor Christian Sletner i cruisenæringen er opptatt av fakta, for da kan sikkert han bidra med fakta.

"CLIA forstår at mange stiller spørsmål ved cruisenæringens klimaavtrykk, men kritikken er ofte uproporsjonal. Vi representerer i underkant av en prosent av den globale skipsflåten med våre 300 skip", skriver han i et svarinnlegg til meg i Nationen.

Annonse

Videre sier han «For å gjøre det helt klart, ingen er mer opptatt av rent hav og ren luft enn oss i cruisenæringen.» Det er jo bra å få vite. «CLIA ønsker dialogen om hvordan byer kan dra nytte av cruiseturisme velkommen, men skal dialogen bli god må den være basert på fakta og ikke feilantakelser.» Impliserer dette utsagnet at det ikke har vært noen dialog? Impliserer dette utsagnet at byer ikke drar nytte av cruiseturismen i dag.?

Trenger vi cruiseturisme? Ja, cruisenæringen trenger cruiseturismen. Vi andre kunne leve godt uten. Og så til å bidra med noen fakta: arbeidsplasser på skipene og arbeidsplasser på land. Hvor bor de disse som jobber på cruiseskipene? Hvor betaler de skatt? Hvor betaler cruisenæringen skatt?

Å ha et stort seilende hotell med alt det krever av mat til gjester og ansatte får meg til å spørre hvordan er det med innkjøp av mat, hvordan er det med matsvinn? Hvordan er det med vann, avløp, søppelhåndtering?

Nå vet vi det, cruisenæringen tar «lokal verdiskaping og miljø på største alvor.» Betyr det for eksempel at lokale matprodusenter får levere til cruiseskipene? Norsk ost og andre melkeprodukter? Det ligger sauekjøtt av utmerket kvalitet på lager i Norge, og det fins prima kylling å få kjøpt også. Verdiskaping. Siden CLIA tar miljø på største alvor, kjøper cruiseskipet sikkert inn økologisk også.

De timene cruiseturistene er på land hva er det de egentlig bruker penger på? «Cruisenæringen gir lokale byer både inntekt og arbeidsplasser. Jobbene er ikke bare om bord på cruiseskipene, men i alle deler av byens næringsliv.» Jeg har ikke noe imot fakta som underbygger det som Tor Christian Sletner sier her. I det hele tatt, jeg er veldig for fakta.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Olaug Bollestad sitt narrespill