På grunn av blant annet tap etter å ha mistet markedsandeler hos Norgesgruppen, og generell salgssvikt, må Tine kutte i kostnadene med 450 millioner kroner. BI-professor Odd Gisholt mener Tine må tørre å kutte der det monner.
– Orkla, Mondelez og Coca-Cola har godtatt engrosdistribusjon. Tine har hardnakket sagt at de vil utføre distribusjonen selv, det taper det mye penger på. Her er det betydelige besparelser å hente, sier Gisholt.
Hvis kuttene blir så omfattende som Tine nå signaliserer, tror Gisholt at kuttene vil ramme distribusjonsleddet.
– Da er det naturlig å tenke at er de som kjører lastebilene det går ut over, sier han.
• Les også: Raser mot langreist melk
Kommunikasjonssjef i Tine, Lars Galtung, avviser at ting er så enkelt som Gisholt framstiller det.
– Gisholt snakker oftest på vegne av handelen, så at han mener dette er ikke veldig overraskende. Han sitter imidlertid ikke på våre analyser av egen distribusjon mot grossistdistribusjon. De viser at vi kjører kortere, mer effektivt og mer miljøvennlig fra kua via meieri til butikk. Vi distribuerer til alle kjeder, ikke bare en. Vi mener derfor at løsningen fortsatt er egne biler. For øvrig så vil logistikk møte samme krav til kostnadsreduksjoner som andre har, så logistikk er på ingen måte skjermet, sier han.
Denne diskusjonen har vært oppe mange ganger i Tine, som har konkludert med at de ønsker å beholde egen distribusjon, i stedet for å la for eksempel Asko ta over denne, slik Nortura har gjort.
I tillegg til kuttene satser Tine på innovasjon og ny utvikling - blant annet en egen avdeling for det internasjonale arbeidet. Alt fra nye produkter til endring av størrelser og emballasje er med i diskusjonen.
– Det å kunne tilpasse porsjonsstørrelser bedre så man får mindre matsvinn, er noe av det vi ser på. Tine har kanskje en annen mulighet enn mange andre selskaper i Norge til å tilpasse emballasjen til forbrukerbehov som vi må utnytte bedre. Vi har akkurat undertegnet avtalen om matsvinn, og emballasje blir en viktig del av det, sier Galtung.
• Les også: Vedtok å kutte ut eksportstøtte for landbruksprodukter innen 2020
Gisholt mener det er ost som kan bli Tines utfordring.
– Det de er redde for er all osteproduksjonen deres, den er beskyttet med svært omfattende ostetoll. Hvis den faller bort – og det blir mer import – ligger de syltynt an. Det er klart at det er en masse utenlandske ost som smaker godt, og som kan og vil utfordre Tine i framtiden, sier han. Galtung sier ost er et av områdene Tine vil satse på - og understreker at Tine-ost i dag er mer enn Jarlsberg og brunost.
– Vi ser muligheter i nisjeoster og det er også noe vi satser på, for dette handler om norske mattradisjoner. Dette jobber vi også med gjennom Ostecompagniet hvor vi selger både egne og utenlandske oster. Jeg vet ikke om alle er klar over det, men vi har mange spesialiteter med begrenset hylleplass i kjedene. Tine produserer blåmuggost fra Selbu, Chevre fra Haukeli og andre spesialiteter man kan sjekke ut Osteriet på nett. Det er bare å klikke seg inn, sier han.
Konserntillitsvalgt i Tine, Tor Arne Johansen, forteller at hovedhensikten med de tiltakene som nå settes i gang, er å øke Tines konkurranseevne og sikre flest mulig fremtidige arbeidsplasser i en tid der konkurransen øker og Tine mister volum.
Johansen peker på Norgesgruppens delisting av 1,75-liters lettmelk som én av årsakene til at det må iverksettes tiltak. Delisting vil si at varer fjernes fra hyllesortimentet.
– De ansatte er orientert om dette bildet, men det er ikke avgjort enda eksakt hvilke tiltak som vil komme. Det blir uansett flere tiltak enn bare å se på nedbemanning og reduksjon av personalkostnader, sier Johansen.
• Les også: Q-meieriene: – Vi var i full fart på veg utfor stupet
– Jeg syns det er veldig trist og beklagelig at konkurransen i et stadig tøffere marked medfører behov for å se på nedbemanning, og jeg er svært usikker på hvor mye av denne konkurransen som egentlig kommer forbrukerne til gode, sier Johansen.
– Når det gjelder oppsigelser, har vi som er ansatt som tillitsvalgte sammen med Tine utarbeidet retningslinjer for omstilling og utvikling. Målet er å finne varige løsninger for alle som blir berørt, enten innenfor eller utenfor Tine. Oppsigelser er siste utvei og det er altfor tidlig å si noe mer om det nå, sier Johansen.