Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Venstres grønne vinnersak

Venstre får ikke stoppet oljen, og har allerede en Venstre-vennlig statsråd for miljø. Et nytt grønt næringsdepartement kan være Trine Skei Grandes vinnersak.

Regjeringsforhandlingene i Moss starter med politikk. Først når den er avklart, skal statsrådene fordeles, bedyrer statsminister Erna Solberg.

Mellom de to prosessene ligger regjeringens organisering. Også her kan det være duket for endringer når Trine Skei Grandes mannskap skal inn og påvirke regjering og politikk.

Frp vil trolig fortsatt ha hånd om olje- og energivirksomheten. Venstre kan stanse oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Lengre enn dette vil partiet neppe kunne svekke norsk petroleumsvirksomhet. Ap, H og Frp, partiene som ønsker fortsatt sterk petroleumsvirksomhet i nord, har fortsatt solid flertall i Stortinget.

På miljøsiden har Høyre-statsråd Vidar Helgesen satt norgesrekord i skogvern, gjennom et vernemål han fikk vedtatt i tett samarbeid med Venstre. Venstre har lite å tjene på å ta fra venstrevennlige Helgesen jobben. Spesielt ikke når den også innebærer å forvalte en flertallspolitikk for rovdyr som står Venstre fjernt.

Et utvidet Næringsdepartement er Venstres sjanse. Her kan partiet kapitalisere på de endringene som er skjedd siden dagens departementsstruktur ble lagt.

Siden 2013 har fossil energi tapt stilling både i omsetning og politisk verdi, mens økt bruk av biomasse er pekt ut som satsingsområde av FNs klimapanel. Bevisstheten om vår fossil-avhengighet er på vei fra erkjennelse til aktivt arbeid for en alternativ, grønn økonomi.

Oppsummert

Inndeling teller

1 Departement og oppgaver endres. Det kan skje også dersom Venstre går i regjering.

Grønn næring

2 Næringsdepartementet kan overta ressurser fra miljøvern og olje- og energi.

Venstres sjanse

3 Venstre vil ha mer å hente i Næringsdepartementet enn i klima- og miljø og olje.

Annonse

Redaktør Anders Bjartnes i Energi og Klima tar til orde for å flytte fornybarvirksomheten ut fra Olje- og energidepartementet og over i Næringsdepartementet. Like naturlig er det å flytte virkemidler fra miljøvern over i næring.

Den lysegrønne idealismen og fremtidstroen som har preget klima- og miljødebatten, må omsettes i grønn næring. Klimaet reddes ikke av røde tall i regnskapene. Det skal og må være lønnsomt å redde kloden. Vår tilgang på fornybar energi, vår kompetanse og våre finansielle muskler gjør Norge til et kraftsentrum i det lønnsomme klimaarbeidet.

Kretsløpsøkonomien kan bli like viktig for Norge som oljeøkonomien. Det kommer ikke av seg selv. En minister for bærekraftig næring kan stille seg i spissen for økt bruk av biomasse, økt karbonlagring, økt fornybar energiproduksjon og teknologiutvikling for et bærekraftig samfunn.

Næringspartiet Venstre kan ta eierskap til fornybarsaken i regjering.

Neste artikkel

Grande tar ansvaret for Venstre-bråk