Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vår kamp mot hat og terror

Streng bekjempelse og sterk forebygging som går helt til røttene av problemet. Det må være svaret på både nazisme og radikal islamisme.

Det begynner snart å bli rutine. Radikaliserte menn, vanligvis med en historie med kvinnehat, gjennomfører et terrorangrep mot uskyldige ofre. Offentligheten klager sin nød, sørger for ofrene og lover at den ikke skal la seg kue.

Så fortsetter alt som før.

Den siste uka har det skjedd flere terrorangrep. Lørdag kjørte en amerikansk nazist en personbil inn i en gruppe demonstranter. Han drepte én. Torsdag ble Barcelona åsted for et nytt lastebilangrep, etter alt å dømme islamistmotivert. Det var bedre planlagt. Her døde minst tretten. Den yngste var tre år.

I Afrika angrep islamister med våpen en kafé i Burkina Faso og drepte 18. Selvmordsbombere drepte minst 27 i nordøstlige Nigeria og 15 i Pakistan.

Terror er ikke mindre ille om den skjer i Afrika eller Asia. Men terror i Europa føles nærmere, fordi det er nærmere. Sjansen er mye større for at en nordmann befinner seg i en gågate i Barcelona enn på en kafé i Ougadougo. Selv om kafeen var et stamsted for utenlandske hjelpearbeidere. Europeiske land ligner på Norge. Det gjør det lettere å forestille seg at angrepet i Spania kunne ha skjedd her.

For terrorangrep har skjedd i Norge. Og de kan skje igjen. Den norske sjelegranskningen og sikkerhetsarbeidet etter 22. juli gir ikke solid grunnlag for å tenke «faren over».

Oppsummert

Mer terror

1 Nok en gang er en europeisk rammet av et terrorangrep som etter alle solemerker er islamistmotivert.

Kan skje i Norge

2 Norge har foreløpig unngått islamist-terror, men ble hardt rammet av høyreekstrem terror 22. juli 2011.

Vi må gjøre mer

3 Både nazister og radikale islamister trapper opp aktiviteten og pisker opp hverandre til hat. Begge må møtes med konsentrerte mottiltak.

Annonse

Nazister, altså meningsfellene til terroristen i 2011, gikk i tog i Norge så sent som for et par uker siden. Og islamister bosatt i Norge har truet med hellig krig. Begge ideologier har vist at de kan inspirere til grusomme handlinger. Det må tas på høyeste alvor.

Nazister og islamister har mye til felles. En del anti-islamister er riktig nok opptatt av hvor farlige islamister er for homofile og jøder. Det er forbløffende hvor travelt mange av de samme fikk det med å forsvare nazistene som ropte «jøder vil ikke erstatte oss» i USA eller «knus homolobbyen» i Norge.

Det angivelige engasjementet for sårbare grupper avkles som et tomt retorisk virkemiddel. Kokt opp for å lure folk som faktisk er opptatt av at folk skal få leve sine liv i fred.

For det er slike folk som er islamisters og nazisters verste fiender. Folk som bare vil leve et anstendig liv. Uavhengig av farge, kjønn, tro eller legning.

Den friheten er under press. Skal vi bevare den, må vi verken tillate at nazistbevegelser vokser frem eller at radikale islamister får et fristed til å planlegge sine angrep.

Neste artikkel

Også SV går ut mot Vedum-regnestykke