Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utenriksdepartementet må granskes

Når Norge henter inn en påstått korrupt diamanthandler for å sette Joshua French fri fra fengselet, er det ikke bare kontroversielt. Utenriksminister Børge Brende har gjort oss alle ansvarlige.

Fredag kunne VG avsløre at utenriksminister Børge Brende trosset klare råd fra sine egne forhandlere, da den israelske diamanthandleren Dan Gertler i 2014 ble hentet inn for å få fortgang i løslatelsen av Joshua French.

Kai Eide, som den gang var Utenriksdepartementets spesialutsending og arbeidet spesielt med å få satt French fri fra fengsel i Kongo, var uenig i avgjørelsen. Våren 2014 ble han da også sparket fra stillingen, grunnet «uenigheter om strategien» som Utenriksdepartementet den gange kalte det.

Allerede i januar 2015 kunne Dagbladet avsløre at Gertler ble kontaktet av Utenriksdepartementet. Bakgrunnen for departementets avgjørelse har åpenbart vært Gertles mangeårige og tette forhold til Kongos president Joseph Kabila.

Dan Gertler er en styrtrik forretningsmann, som har bygd opp sin milliardformue på diamanthandel og mineralutvinning i Kongo. Han har i mange år vært kritisert for sine metoder, og blitt beskyldt for bestikkelser og korrupsjon. Hvilke metoder han har benyttet seg av for å få tilgang til Kongos enorme mineralressurser, ble avslørt med lekkasjen av Panama-papirene.

Oppsummert

Merkelige metoder

1 utenriksminister Børge Brende hentet inn, mot råd fra eget departement, en kontroversiell diamanthandler for å få frigitt Joshua French fra fengsel i Kongo.

Korrupte metoder

2 Forretningsmannen, den israelske diamanthandleren Dan Gertler, skal gjennom årene ha betalt store summer for å få tilgang til Kongos mineralressurser.

Må granskes

3 Hvilken rolle Gertler har spilt, og hva slags kontakt og avtaler han har hatt med norsk UD, må granskes.

Annonse

I oktober i fjor skrev Bistandsaktuelt at Gertler i samarbeid med et investeringsfond har betalt 800 millioner kroner i bestikkelser for å sikre seg kontroll over flere kobbergruver. Minst en tredel av pengene skal ha gått direkte til president Kabila. Gertler skal blant annet ha kjøpt kobbergruver i Katangaprovinsen til en sum av tre millioner dollar. Senere er gruvene verdsatt til en milliard dollar.

Ifølge VGs kilder skal Brende selv ha vært svært entusiastisk til å bruke Gertler. Selv om «Gertler-kanalen» ikke førte frem, reiser bruken av ham i seg selv viktige spørsmål. Hvilke virkemidler skal man bruke på å få hjem dødsdømte nordmenn fra utenlandske fengsler? Er det greit at Norge benytter seg av kontroversielle og korrupte personer for å finne frem til løsninger? Hvordan påvirker denne arbeidsmåten Norges arbeid mot korrupsjon internasjonalt?

Det er ikke vanskelig å forstå det menneskelige aspektet ved French-saken. Både for han selv og familien hans er det en åpenbar lettelse å komme hjem til Norge. At Utenriksdepartementet engasjerer seg i nordmenn som har alvorlige dommer på seg i utlandet, og særlig dem som soner i fengsler der det er betydelig fare for liv og helse, er innenfor mandatet og arbeidsoppgavene til departementet. Men når statsminister Erna Solberg selv avbryter 17. mai-feiringen for å stille på pressekonferanse, setter hun samtidig et stempel av fanfarer og norske flagg på frigivelsen.

Neste artikkel

Nato skriver ny historie i nord