Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Uhørt med drapstrusler mot jegere

Jegere som driver lovlig ulvejakt opplever drapstrusler. Turtøyprodusent som samarbeider med WWF trues med boikott. Ulvedebatten må kjøles ned et par hakk.

Arne Sveen er talsperson for fellingslaget i Julussareviret. Foto: Benjamin Hernes Vogl
Arne Sveen er talsperson for fellingslaget i Julussareviret. Foto: Benjamin Hernes Vogl

Leder av Åmot jakt- og fiskerforening, Arne Sveen, har mottatt drapstrusler etter at jaktlaget som deltar i lisensjakten på Julussaflokken har felt tre av ulvene i løpet av de siste dagene. I en av meldingene på Facebook ble det gitt utvetydig beskjed: «Arne Sveen skal også dø. Feige jævel.»

Dette er bare en av mange hetsende kommentarer mot jegerne som deltar i lisensjakta. Som Sveen selv sier til VG er det «utrolig at man skal bli drapstruet når man utfører en jobb som er bestilt av Stortinget.»

Lisensjakta er en helt legal jakt, og i tråd med vedtakene flertallet på Stortinget traff da bestandsmålet for den norske ulvestammen ble satt. Det er lov å være uenig med stortingsflertallet, men det gir selvsagt ingen som helst rett til å hetse og true jegerne.

Ifølge VG mottok også Sindre Undseth i Ytre Rendalen jakt- og fiskeforening trusler etter at han deltok i et Dagsrevy-innslag nyttårsaften. Han fikk umiddelbart en telefon fra en person som sa at han måtte være klar over at han har folk med gevær bak seg.

Hensikten med trusler er gjerne å skremme folk fra å gjennomføre det de har satt seg i fore, i denne sammenhengen lovlig ulvejakt. Hetserne må ikke få lykkes med sin skitne strategi. Å true fram sitt syn i ulvepolitikken er ikke bare udemokratisk, det er også fullstendig mangel på folkeskikk. Det er positivt at ulveforkjempernes organisasjoner har tatt klar avstand fra truslene som er framsatt.

Oppsummert

Drapstruet

1 Jegere som deltar i den lovlige ulvejakta i Hedmark opplever netthets og drapstrusler.

Må ikke lykkes

2 Hetsernes mål om å sabotere demokratiske vedtak med trusler, må ikke tillates.

Overreaksjon

3 Å brenne klær i protest mot at Stormberg samarbeider med WWF er en overreaksjon.

Annonse

Ingen er i tvil om at norsk ulvedebatt er polarisert. Det skyldes en ulveforvaltning som har hatt en konfliktbyggende virkning, og ikke konfliktdempende. Det må både politikere og forvaltning ta ansvar for. Nå har vi imidlertid fått et ulveforlik i Stortinget det må være mulig å ta utgangspunkt i for begge parter i ulvedebatten. Dersom forvaltningen tar utgangspunkt det nye bestandsmålet, kan den gjenreise noe av tilliten den har mistet i befolkningen i og rundt ulveområdene.

Men det er ikke bare ulvetilhengerne som gjør seg bemerket. Da det ble kjent at turtøyprodusenten Stormberg har inngått et samarbeid med miljøvernorganisasjonen WWF, reagerte flere kunder med å oppfordre til boikott av Stormberg-produkter. Noen varslet til og med at de ville brenne Stormberg-plaggene sine.

Nå burde ikke Stormberg bli overrasket over negative reaksjoner når det innledes et samarbeid med en organisasjon som i manges øyne er kontroversiell i ulvedebatten. Men å reagere så hardt på et prosjekt som i hovedsak handler om å redde hubroen i norsk fauna, minner om en overreaksjon.

Det er på tide å kjøle ned ulvedebatten.

Neste artikkel

Sverige ønsker å samarbeide med Norge om forvaltning av ulv