Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trump bør ikke hermes

Det skaper sikkerhetspolitiske bølger, også her hjemme, når USAs president beskriver EU som en større fiende for USA enn hva Russland er.

Spiller: Storpolitisk maktspill bør møtes med ro og felles forpliktelser. Foto: AP
Spiller: Storpolitisk maktspill bør møtes med ro og felles forpliktelser. Foto: AP

Europa trenger nye venner, skriver Dagsavisen etter president Trumps Europa- og Putin- besøk den siste uka. Å skifte ut vår internasjonale venneliste vil være å danse etter president Trumps pipe. Det er en kaotisk dans som trenger færre, ikke flere deltakere.

Det er verd å huske at amerikanske presidenters naive unnfallenhet i møte med russiske ledere ikke er av ny dato. Franklin D. Roosevelt, en annen karismatisk president med tro på egne forhandlingsevner, trodde han kunne snakke fornuft med Sovjetunionens diktator Josef Stalin. Storbritannias statsminister Winston Churchill hadde ingen slike illusjoner, men nådde ikke frem med sin skepsis. Resultatet ble at Stalin la jernteppet over Europa etter annen verdenskrig.

Det er også verd å huske at Europa har riktig mange venner i den amerikanske befolkningen, i amerikansk politikk og i USAs forsvar. I november 2020 er det nytt presidentvalg i USA. Føderasjonen og konstitusjonen har overlevd mye rart i presidentstolen.

– EU og USA er venner. Den som sier noe annet, sprer "fake news", svarer EUs rådspresident Donald Tusk på Trumps angrep.

Annonse

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken mener den øverstkommanderende for de 300 amerikanske soldatene på Værnes i Trøndelag fremstår som ustabil. President Trumps fremtoning på toppmøtet i Europa bør få konsekvenser for det videre forsvarssamarbeidet med amerikanerne, mener han.

Det vil være uklokt. Heller enn å trekke seg unna USA og NATO bør Norge stå på det samarbeidet som har tjent oss vel, når det stormer. Bak den amerikanske presidententens verbale urostiftelse i alliansen står det en berettiget amerikansk irritasjon over at NATO-partnerne i Europa ikke følger opp det omforente målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar.

Dersom Norge og andre NATO-land ikke leverer på dette målet, kan Trump skru igjen den amerikanske ressursbruken i Europa. Foreløpig har han ikke gjort det.

Stadig flere NATO-land har da også økt forsvarsbudsjettene i tråd med målsettingen alliansen forplikter dem til. Norge er ikke blant dem. USA ønsker uansett å doble den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes.

Keep calm and carry on, lyder et kjent britisk ordtak. Som NATO-alliert bør Norge følge devisen. Norske politikere som ønsker å gjøre Norge mindre avhengig av et destabilisert USA, bør øke forsvarsbevilgningene og styrke vår evne til å forsvare oss selv.

Oppsummert

Kaotisk dans

1 USAs president spiller alles kamp mot alle. Norge bør ikke delta.

Venner som varer

2 NATO stabiliserer. Norge bør holde fast på forsvarsalliansen.

Egne krefter

3 Heller enn å lete etter nye venner bør Norge styrke egen forsvarsevne.

Neste artikkel

Norske milliardærer i skatteparadis lever farligere