Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tilrettelegging, ikke forbud i fjellet

I Norge har vi en formening om at naturen vår har internasjonal verdi. Da må vi legge til rette for at den brukes internasjonalt.

Røde Kors' generalsekretær Bernt Apeland har vært på Trolltunga for første gang. Hans frivillige i hjelpekorpsene har vært der mange, mange ganger.

I fjor var det en redningsaksjon per 2000 besøkende på Trolltunga. Det var 80.000 gjester. Det ventes 100.000 i år. Mange av dem kommer i sandaler.

De lokale, frivillige hjelpekorpsene sliter seg ut på å hjelpe totalt uforberedte turister ned igjen fra det som er en tøff tur med mange høydemeter. Slik turistruter gjerne er i Norge. Utviklingen kan ikke fortsette, mener Apeland.

Rådmannen i Odda er enig. Hans forslag er å nekte turister å gå til Preikestolen i dårlig vær. Det er en fallitterklæring. Både allemannsretten og norske turistbrosjyrer gir turistene lov til å oppsøke naturen. Et nei til å oppsøke turistbrosjyrenes natur vil ikke bli forstått.

Svaret må være tilrettelegging, ikke forbud. Når Elkjøp får køproblemer på tilbudsdager, stenger de ikke butikken. De leier inn vakter.

Når norsk forvaltning skal håndtere stor tilstrømming til naturen, handler det om å passe på mosearter, forby motorer og å bruke riktig type stein på stien. Nasjonale ikoner som Besseggen får et slør av toalettpapir og plastflasker, i mangel av toaletter og infrastruktur. Sårbart landskap gnages ned av fjellstøvler og gåstaver.

Oppsummert

Stadig flere sliter

1 Turistindustrien pumper uforberedte utlendinger opp i fjell uten tilrettelegging. Det skaper redningsaksjoner.

Uholdbart

2 Røde Kors må rydde opp der naturforvaltningen ikke gjør jobben sin.

Må tilrettelegges

3 Norske turistruter i fjellet trenger asfalt og toaletter, ikke lappverk og henstillinger.

Annonse

Forvaltningen svarer med å flytte stien til siden i de verste slitasjepartiene. Det løser ikke, men flytter problemet. Naturen langs Besseggen trenger en asfaltert eller steinlagt gangvei, ikke naive brosjyrer om å være "gjest i fjellet".

Asfalt, toaletter og patruljer langs turistrutene vil aldri prege norsk fjellheim. Puristene med fjelltelt og økologisk turproviant vil fortsatt ha nesten all fjellnatur for seg selv. Dersom det er greit å frakte 30.000 Besseggen-vandrere med båt langs Gjende for å lette turen, må det være greit å legge et par mil asfalt og sette opp noen toaletter.

Røde Kors vil ha mer infrastruktur og permanente vaktpatruljer i turist-fjellet. De kan hjelpe og legge til rette for folk i trøbbel, slik at de kommer seg ned ved egen hjelp, uten redningsaksjon.

Forslaget fortjener nærings- og miljøpolitisk oppmerksomhet. Ansvaret for hundretusener av turister i den norske fjellnaturen må plasseres der det hører hjemme: Hos norsk naturforvaltning. Det burde være like naturlig for forvaltningen å gå sende ut vakter i våre turistperler som å jakte rødlistearter i en dam.

Neste artikkel

Sykkelturisme ble levebrød for hjemflytterne