Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tar Sp steget over i borgerlig fløy?

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser ikke samarbeid med regjeringen i enkeltsaker. Steget over i borgerlig blokk er likevel for langt.

I et intervju i Vårt Land i forrige uke uttaler Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at Sp i enkeltsaker kan danne flertall med regjeringspartiene Høyre og Frp når regjeringens politikk er «klok». «Om regjeringen kommer med et forslag som er i samsvar med vårt program, så skal ikke vi stemme mot bare fordi det er en regjering vi vil bytte ut», sier partilederen til avisen.

En ny situasjon har oppstått på Stortinget etter at det ble klart at KrF går i opposisjon. Regjeringen står uten en samarbeidsavtale, og i skrivende stund er det heller ikke klart om Venstre går inn i regjering eller ikke. Uansett vil ikke en slik mulig trepartiregjering ha flertall på Stortinget.

Det åpner mulighetene for det klart største sentrumspartiet på Stortinget; Senterpartiet. Nå skal det sies at Vedum ikke åpnet for annet enn sakssamarbeid med regjeringen. Han peker selv på at Senterpartiet er uenig med regjeringen i de større, strukturelle spørsmålene.

Også i forrige periode sikret Senterpartiet flertall med regjeringspartiene, som for eksempel ved asylforliket i 2015 og enigheten om å åpne for skuterkjøring i utmark samme år. I 2016 gikk også Arbeiderpartiet og Senterpartiet sammen med regjeringen om en forsøksordning om fraværsgrensene i den videregående skolen. Disse eksemplene viser at Sp kan søke samarbeid i et bredt spekter av enkeltsaker. Slik sett er det ikke nødvendigvis noe nytt etter stortingsvalget at det gamle hestehandler-partiet ser både til høyre og venstre i norsk politikk.

Selvsagt bør Senterpartiet søke samarbeid med de borgerlige partiene på saksfelt der partiene er enige. For eksempel kan Senterpartiet nå være en pådriver for å endelig få en modell for å fjerne skatt på arbeidende kapital. Partiet bør også kunne søke et flertall med regjeringspartiene for en strengere rovviltpolitikk i kommende fireårsperiode.

Oppsummert

Sak-til-sak

1 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier partiet vil støtte regjeringen i saker som er i samsvar med Sps program.

Ingen bombe

2 At Sp støtter Sp-politikk er ingen politisk bombe. Tidspunktet for uttalelsene fra Vedum er likevel interessante.

Ny retning?

3 Det er uansett langt fram for de Sp-velgerne som måtte ønske seg et mer borgerlig orientert parti.

Annonse

Utenom Arbeiderpartiet er Senterpartiet det partiet som til sammen har sittet flest år i regjering etter andre verdenskrig. At partiet nå går inn i en ny periode som opposisjonsparti, kan etter hvert føre til en ny diskusjon om retningsvalg i 2021.

Det er likevel vanskelig å se for seg at en diskusjon om å gå inn i borgerlig fløy igjen er mulig uten at regjeringen skroter sentraliseringsprosjektene sine, og satser offensivt på utvikling av distriktene.

Senterpartiet skal passe seg for å bli for god venn med Høyre og Frp. Mye, om ikke hele, Senterpartiets framgang ved valget skyldes partiets motstand mot regjeringens sentraliseringsreformer.

Blir Vedum for god venn med Erna Solberg og Siv Jensen, kan mange velgere føle seg lurt. Samtidig kan Sps høyreside våkne til liv.

Neste artikkel

Tidligere fylkesleder i Senterungdommen varslet om upassende seksuell oppførsel