Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Risikabelt retningsvalg for KrF

KrF har startet en strategiprosess som kan ende med at partiet ender opp i Erna Solbergs regjering, ifølge kilder i partiet. KrFs varslede retningsvalg vil uansett smerte.

Kilder i KrF som VG har snakket melder at diskusjonen om partiets fremtidige strategi er et veikart til deltakelse i Erna Solbergs regjering. Partilederen, Knut Arild Hareide, avviser imidlertid overfor avisen at et samarbeid med regjeringen er et tema i dette stadiet av prosessen. Han bedyrer at partiet fortsatt har en helt åpen strategiprosess, der ingen løp er lagt.

Det var på partiets landskonferanse forrige helg at Hareide varslet at tiden for uklarhet om KrFs sidevalg i politikken snart er forbi. Han la ikke skjul på at et slikt valg vil smerte. «Jeg kan ikke lover at alle skal være fornøyde med valgene vi tar», sa han, Ifølge Vårt Land.

Etter det svake valgresultatet i fjor høst, så vidt over sperregrensen, var en av konklusjonene i partiet at det ikke framgår klart for velgerne hva som er KrFs overordnede politiske prosjekt. Partiets samarbeidsstrategier vil, slik partiet vurderer det, være viktig for å tydeliggjøre partiets profil.

Det er åpenbart at KrF er i en vanskelig posisjon. Men det er ikke opplagt at et retningsvalg, eller for den saks skyld en eventuell inntreden i en regjering med Frp, Høyre og Venstre, løser partiets problemer.

KrF er et sentrumsparti med velgere med sympatier både til venstre og høyre i norsk politikk. Det spørs om partiet tåler ytterligere avskallinger.

Rett nok er partiet tradisjonelt borgerlig orientert, men både høyresidens nyliberalisme og venstresidens nyorientering mot sentrum tilsier at et slikt valg blir svært krevende for partiet.

Oppsummert

Nytt medlem

1 Kilder i KrF sier at strategiprosessen partiet startet på landskonferansen forrige helg, er et veikart til deltakelse i Solberg-regjeringen.

Åpen prosess

2 Partileder Knut Arild Hareide avviser at strategien er lagt, men bekrefter at partiet står overfor et retningsvalg.

Risiko

3 Det er ikke opplagt at et klart sidevalg vil løse problemene til et sentrumsparti med velgere som har sympatier både til høyre og venstre i politikken.

Annonse

VGs kommentator Frithjof Jacobsen anbefaler langt på vei partiet å ta et tydelig valg. «Partiet trenger en mer fremskutt og synlig posisjon i norsk politikk, både for å få mer oppmerksomhet om sine nye hjertesaker og for å utvikle programmet sitt videre», skriver han. Og: De mest synlige politiske vervene for små partier er statsrådsposter. Å sitte i regjering løfter små partier ut av særinteresseskyggen, gir dem automatisk større bredde.»

Historien viser imidlertid at det ikke alltid er like lett for små partiet å skinne i regjering. Tvert imot har gjerne regjeringsslitasjen vært større for småpartier enn for de store toneangivende partiene.

KrF bør også reflektere over at partiet har en svært fremskutt og synlig posisjon i norsk politikk i dag, som vippeparti på Stortinget. Partiet kan i en lang rekke saker definere stortingsflertallet. Det gir også mulighet til å tydeliggjøre partiets profil.

Å søke seg ensidig til den ene eller den andre siden i norsk politikk medfører stor risiko for KrF.

Neste artikkel

Breivik: Klima har vært hovedprioritet