Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Postombæringen i distriktene må opprettholdes

Distriktsbefolkningen blir først og fremst taperne om forslaget om postombæring annenhver dag blir vedtatt.

Regjeringen vil legge ned postombæringen annenhver dag. Det vil først og fremst ramme distriktene.

Forslaget går ut på at det vil være postombæring tre dager én uke, og to dager neste uke. Med det foreslåtte kuttet, som nå er ute på høring, regner Samferdselsdepartementet med å kunne spare en halv milliard kroner. Fra 2025 regner departementet nemlig med at staten vil bruke en milliard kroner på å opprettholde dagens frekvens (fem dager i uken).

Det er mange ting som koster penger. Helsevesenet koster veldig mye penger, og kommer alltid til å være en såkalt utgiftspost på statsbudsjettet. Det samme er det med forsvaret, skolen, kirken, landbruket og flere andre viktige sektorer. Det betyr likevel ikke at det bør kuttes.

En annen ting som koster penger, er skattelette. Før stortingsvalget hadde Høyre/Frp-regjeringen kuttet 18 milliarder i personskatten. Dette er brukte penger vi ikke vet om faktisk skaper nye inntekter. Uansett er regjeringen villig til å ta det økonomiske tapet skatteletter gir staten, mens andre offentlige tjenester kuttes.

Samferdselsdepartementet argumenterer med at vi knapt nok får brev i posten lenger. Selv om netthandlingen og pakkesendingen har økt, kan folk flest gjerne vente en dag ekstra med å få pakker og brev, mener departementet. Men det er ikke vanlige postkort og den nye buksa som ble bestilt til jul som ikke tåler å vente en dag.

Oppsummert

Vil kutte i posten

1 I et høringsnotat foreslår Samferdselsdepartementet å halvere antall dager per uke med postombæring.

To og tre dager

2 Den ene uken skal folk få post tre dager, den andre uken to dager.

Rammer distriktene

3 Nok en gang fremmer regjeringen et forslag som først og fremst rammer distriktene og såkalte grisgrendte strøk.

Annonse

I en rapport fra Copenhagen Economics blir det pekt på at det er maksimalt 35.000 personer som ikke har alternativer til Posten "til en overkommelig pris" og heller ikke digital kompetanse, og har drøftet alternativer for disse. Det har regjeringen valgt å se vekk fra. Selv om regjeringen selv peker på at personene er eldre, ofte immobile, og bor i grisgrendte strøk, ønsker ikke regjeringen å etablere alternativ til postombæring for disse.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen viser også til at det bare er 2000 husstander som ikke har muligheter til å bruke nettbank, offentlige tjenester digitalt og digitale utgaver av avisene. Det er en sannhet med svært sterke modifikasjoner. I mange distrikter er tilgangen til internett en svært dårlig linje, som i fremtiden ikke vil være tilpasset det moderne menneskets behov.

Det hjelper ikke å leie en postboks som avisen kan legges i, om det er 15 kilometer å kjøre til den. Det hjelper heller ikke å vise til private budfirmaer, når disse ikke alltid finnes lokalt. Det er også lite hjelp i å forvente at folk skal skaffe medisinene sine selv, om det er fem-seks mil til nærmeste apotek. Derfor bør regjeringen lytte til KrFs forslag om å ha flere postombæringsdager i distriktene.

Neste artikkel

SV: – Alvorlig at regjeringa planlegger å bygge ned så mye matjord