Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

På tide at han gir seg

Så gir Carl Ivar Hagen seg fra norsk politikk. Igjen. Det er på høy tid.

Carl Ivar Hagen, tidligere leder og stortingsrepresentant for Frp. I dag er han vara til Stortinget og sitter i bystyret i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Carl Ivar Hagen, tidligere leder og stortingsrepresentant for Frp. I dag er han vara til Stortinget og sitter i bystyret i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Carl Ivar Hagen, Frps tidligere leder og stortingsrepresentant, har gitt beskjed om at han gir seg i politikken – om tre år. Det er noe sjarmerende pompøst over Hagens måte å trekke seg fra norsk politikk på.

For han har gjort det før. For ti år siden kunngjorde Hagen at han ikke stilte til gjenvalg til Stortinget. Hagen hadde da vært folkevalgt siden 1981, og før dét satt han også på Stortinget fra 1974 til 1977, etter Anders Langes dødsfall. Før jul i fjor annonserte også Hagen at han ville trekke seg som vara til Stortinget for å få plass i Nobelkomiteen. Det kunne han derimot ikke gjøre, rent formelt.

I 2008 uttalte daværende politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, at Hagen har vært en av de største enkeltpersoner i norsk politikk. Denne posisjonen har Hagen fremdeles, selv om han fra bystyrestolen i Oslo og varaplassen til Stortinget ikke lenger har en like fremtredende rolle.

Om det var fordi han så sitt eget ettermæle, vites ikke. Men bare et par år etter, i 2010, ombestemte Carl I. Hagen seg. Til Dagens Næringsliv sa Hagen at han savnet seg selv i politikken.

Den tilbaketrukne rollen har vært helt nødvendig for at dagens Frp-ledelse skulle kunne forme det nye Frp. Et Frp som beredte grunnen for regjeringsdeltakelse, og som nå er langt inne i sitt femte år som regjeringsparti. Samtidig er splittelsene i partiet de samme som den gangen Hagen valgte å slå ned på liberalistene i partiet med det etter hvert så berømte Bolkesjø-møtet.

Oppsummert

Gir seg

1 Carl Ivar Hagen varsler at han trekker seg fra norsk politikk etter stortingsvalget i 2021.

Aktiv i dag

2 I dag er Hagen første vara til Stortinget fra Oslo, og er også medlem av bystyret i Oslo.

Viktig rolle

3 Hagens rolle i formingen av et norsk, populistisk parti vil uansett bli stående som en av de største politiske hendingene i moderne norsk tid.

Annonse

Skvisingen av Sylvi Listhaug som statsråd har ført til en midlertidig svekkelse av de mest hardbarkede innvandringsmotstanderne i Frp. I regjeringen sitter nå fra Frps side mer moderate og liberale medlemmer. Det er nok nødvendig for at konfliktnivået med regjeringskamerat Venstre ikke skal være konstant høyt i asyl-, flyktning- og innvandringspolitikken. Men Hagens rolle i å skape et populistisk parti vil alltid stå som en påle i norsk politikk.

Det er også verdt å merke seg at det grunnlaget Hagen la for Frp, har ført partiet i noe mer ansvarlig lei enn en del andre høyrepopulistiske partier i Europa. Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti, eller Nasjonal Front i Frankrike har alle tatt mer ytterliggående standpunkt enn Frp.

Vi vil ellers bare støtte Carl I. Hagens tilbaketrekning fra norsk politikk. Det er på tide at han gir seg. De siste årene har han også virket mer splittende på Frp enn samlende. Slik vil det skapes rom for andre, yngre Frp-politikere. Men med Hagen kan man aldri vite bak hvilken sving han dukker opp.

Neste artikkel

Stortingets direktør sier opp