Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nei, Helgesen har ikke tillit

Stortinget har satt miljøminister Vidar Helgesen (H) under enda strengere administrasjon. Det er fordi Stortinget ikke har tillit til ham.

Tirsdag oppsummerte enkelte med at «miljøminister Vidar Helgesen har Stortingets tillit». Det er feil. Det er rett og slett en en kortslutning.

Den logiske slutningen er slik: Når Stortinget ikke har tillit til at en statsråd vil gjennomføre Stortingets vilje på et felt, så setter nasjonalforsamlingen vedkommende statsråd under administrasjon gjennom vedtak som «bokstav for bokstav» staver ut hva statsråden skal gjøre på feltet. Stortinget har satt miljøministeren under slik administrasjon for å sikre seg at Stortingets ulveforlik blir gjennomført. Ergo: Stortinget har ikke tillit til statsråd Helgesen.

At Senterpartiet ikke fikk flertall for sitt mistillitsforslag, rokker ikke ved det det faktum at Stortinget ikke har tillit til Helgesen. Det betyr at stortingsflertallet valgte å ikke kaste statsråden der og da. Flertallet valgte «enda tydeligere staving» for miljøministeren i stedet. Mens Sp konkluderte den sterke kritikken mange - også Helgesens partifeller - har fremmet i Stortinget, med at mistillitsforlag måtte reises. Etter vår mening var det en naturlig konklusjon.

Vidar Helgesen er - om mulig - satt enda mer ettertrykkelig under administrasjon av Stortinget etter behandlingen av hans siste lovforslag i Stortinget tirsdag. Forøvrig et lovforslag som ingen stemte for, heller ikke en eneste stortingsrepresentant fra regjeringspartiene Høyre og Frp.

Det tilhører heldigvis sjeldenhetene at statsråder er så i utakt med Stortinget at de til og med får stortingsrepresentantene fra regjeringspartiene i mot seg.

Oppsummert

Kortslutning 1

1 Kortslutning 1: «Miljøminister Vidar Helgesen har Stortingets tillit.»

Logisk slutning

2 Logisk slutning: Stortinget har satt Vidar Helgesen enda mer ettertrykkelig under administrasjon. Ergo har ikke Stortinget tillit til statsråden.

Kortslutning 2

3 Kortslutning 2 står blant andre Rasmus Hansson, MDG, og Sveinung Rotevatn, Venstre, for. De fisker i det vannet Helgesen har rørt opp.

Annonse

Det lovforslaget som Vidar Helgesen kom til Stortinget med tirsdag, har professor i offentlig rett, Eivind Smith, tidligere omtalt som å «å dra en ubetydelig kanin ut av hatten». "Den foreslåtte tilføyelsen til naturmangfoldloven gjør verken fra eller til", sa professsor Smith da forslaget ble kjent. Han kritiserte også Helgesen for å «skjule politikken bak jussen». Dermed er vi ved kjernen i saken.

Miljøminister Vidar Helgesen har hele tida hatt hjemmel i naturmangfoldloven til å gjennomføre ulveforliket. Stortingets ulveforlik er prisverdig og egnet til å dempe konfliktene rundt ulv her til lands. Helgesen har sørget for det motsatte: Tilspisset konflikt. Dermed fisker ulveopposisjonen, de som vil ha langt mer ulv, på Stortinget, i det opprørte vannet.

Rasmus Hansson fra MDG og Venstres Sveinung Rotevatn har for eksempel opptrådt med betydelig indignasjon. Refrenget er at «Sp ikke kan stille mistillit fordi Vidar Helgesen holder seg til en lov Sp sjøl har vært med på å vedta.» Enda en kortslutning. Ulveforliket er ikke i strid med naturmangfoldloven.

Neste artikkel

Venstres påvirkning av bondetilbudet