Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Miljøministeren er ikke troverdig

Om miljøminister Vidar Helgesen ikke vet hvordan treneringen av ulveforliket er mottatt av folk i ulvesonen på det nåværende tidspunkt, bør han nok vurdere en annen jobb.

I dag, mandag, skal miljøminister Vidar Helgesen (H) til Trysil. – Jeg har tidligere besøkt Grue og Finnskogen. Mandag skal jeg besøke Trysil sammen med Høyre lokalt. Jeg ser fram til å lytte til de lokale synspunktene på rovviltpolitikken, sa Helgesen til Nationen torsdag.

Fredag la han fram regjeringas nye ulveforslag, som vitnet om at han ikke har tatt lærdom av tidligere turer til ulvesonen. Han har så langt heller ikke lyttet til sine egne partifeller, «Høyre lokalt».

Fredagens forslag høstet ny storm, og sørger ikke for at Stortingets ulveforlik blir gjennomført i tide. Stortingsrepresentant for Hedmark Høyre, Gunnar Gundersen, kalte fredagens Helgesen-forslag for en skandale. – Det er helt ufattelig, sa Gundersen til Nationen. – Det er rent lureri, sa Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Miljøministeren har fått solide juridiske innspill som viser at Stortingets ulveforlik kan gjennomføres ut fra naturmangfoldloven slik den er i dag. Helgesens forslag til lovendring er en avsporing, slik Sp har pekt på. Dessuten tyder mye på at Helgesens forslag innebærer en innskrenking, at det blir enda vanskeligere å felle ulv.

Tryslingen Kirsten Winge får besøk av Helgesen i dag. – Enten må politikerne kalle dette området et rovdyrreservat, eller så må de legge til rette for at vi skal kunne leve her. Vi kan ikke gjerde oss inn av frykt for ulven, sier Winge til Nationen. Det er vi enige med Kirsten Winge i.

Oppsummert

Hvor har Helgesen vært?

1Folk som bor i ulvesonen har blant annet gått i demonstrasjonstog mot miljøminister Helgesens trenering av lisensjakta på ulv.

Fortsetter å trenere

2Fredag la Vidar Helgesen fram et lovendringsforslag som ble betegnet som en skandale og rent lureri.

Mangler troverdighet

3Det gir en flau smak når miljøministeren først trenerer lisensjakta på ulv i månedsvis, for deretter å dra til Trysil for å «lytte til de lokale synspunktene».

Annonse

Lisensjakta må i gang. Winges mening er at Helgesen trekker ut tida fordi han ikke ønsker å følge opp ulveforliket. Det er også vanskelig å tolke Helgesen på annet vis etter fredagens forslag.

Det gir en flau smak når miljøministeren først trenerer lisensjakta på ulv i månedsvis, for deretter å dra til Trysil for å «lytte til de lokale synspunktene». Om Vidar Helgesen ikke har registrert «de lokale synspunktene» fra folk som lever i ulvesonen nå, bør han nok vurdere å finne seg en annen jobb.

De fleste andre har fått med seg at Trysil har vært plaget av nærgående ulv, og hvordan dette har påvirket Trysils befolkning. Etter at en hund ble drept av ulv 7. februar, søkte Trysil-ordføreren om å få fellingstillatelse. Miljødirektoratet avslo søknaden.

Stortingsflertallet må enda en gang finne sammen i et forlik. I høringsrunden er det kommet fram solide juridiske vurderinger til støtte for at naturmangfoldloven som den er, hjemler gjennomføring av ulveforliket. Flertallet bør avvise miljøministerens forslag til endring av naturmangfoldloven. Forslaget innebærer at det blir enda vanskeligere å felle ulv.

Neste artikkel

Hyttekommuner aner ikke hvor mye myr som er ødelagt