Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Må gjenreise tillit

Høyre og Frp må ansvarliggjøres. Det er Erna Solberg og Siv Jensens tunge plikt å sørge for det.

Søndag kveld hasteinnkalte Høyre til pressekonferanse om varsler om seksuell trakassering i partiet. Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset informerte om at Høyre har mottatt 21 nye varsler etter 11. januar. Det er varslet om i alt 12 personer i Høyre. Ti av varslene gjelder Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Erna Solberg ser ikke bort fra at det kommer flere varsler.

Aarset redegjorde for at det er kommet varsler og signaler om Kristian Tonning Riises pågående sjekking, alkoholkonsum og dårlig rolleforståelse siden 2013. Siden 2013 har partiet blitt gjort oppmerksom på Tonning Riises oppførsel elleve ganger.

Unge Høyres valgkomité ble varslet om Tonning Riises oppførsel i 2014. Riise ble likevel innstilt som Unge Høyre-leder. Deretter danket Riise ut stortingsrepresentant Gunnar Gundersen i nominasjonsstriden i Hedmark Høyre, han ble førstekandidat og stortingsrepresentant.

I NRKs «Politisk kvarter» mandag morgen, understreket Erna Solberg alvoret i saken. Hun slo fast at Kristian Tonning Riise verken ville ha blitt gjenvalgt som leder av Unge Høyre eller blitt stortingskandidat, dersom Solberg hadde fått den informasjonen som partiet hadde om hans oppførsel i 2013–2014.

Kristian Tonning Riise gikk av som Unge Høyre-leder 10. januar i år, fem år etter de første bekymringsmeldingene om hans oppførsel. Riise er stortingsrepresentant. «Det er bare én åpenbar konklusjon i denne saken: Vi har sviktet», vedgikk partileder Erna Solberg søndag. Det var også den eneste mulige konklusjonen. Spørsmålet er hvordan og hvorfor Høyres partiapparat kunne svikte så dramatisk.

Oppsummert

Flere varsler

1 Høyre har fått varsler om Kristian Tonning Riises oppførsel 11 ganger siden 2013. Riise gikk av som Unge Høyre-leder 10. januar. Deretter har Høyre mottatt 21 nye varsler, 10 av dem om Riise.

Et svik

2 Høyres svikt er også et svik. Et svik mot medlemmer i Unge Høyre som burde hatt en leder med integritet. Et svik mot medlemmene i Hedmark Høyre som burde hatt en annen nominasjonsprosess.

Både Høyre og Frp

3 Både Høyre og Frp må nå overbevise både egne medlemmer og norske velgere om at partiene er ansvarlige.

Annonse

Høyres svikt har alvorlige konsekvenser, i første rekke for varslerne – de som har vært utsatt for ubehageligheter, maktmisbruk og trakassering. Høyres alvorlige svikt er også et svik. Et svik mot medlemmer i Unge Høyre som burde hatt en leder med integritet. Et svik mot medlemmene i Hedmark Høyre som burde hatt en annen nominasjonsprosess. Et svik mot norske velgere. For ordens skyld: Høyres svikt står slett ikke tilbake for Aps svikt – som resulterte i Trond Giskes avgang som nestleder.

Frp sviktet i Ulf Leirstein-saken, Ap sviktet i Giske-saken og Høyre sviktet i Riise-saken. I tillegg har disse sakene utløst nye varsler i partiene. Sakene og omfanget av dem tærer kraftig på velgernes tillit til partiene. Tillit er grunnleggende i et demokrati. Vi har et demokratiproblem, som det er partienes ansvar å løse best mulig.

Høyre og Frp må nå bevise utover medlemsrekkene at partiene er ansvarlige. Det er statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensens tunge ansvar.

Neste artikkel

Doping i idretten skal inn i straffeloven