Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lurvete og farlig

Skal vi ta vare på eldre eller romfolk? Sylvi Listhaug dikter og forenkler for å lage fiendebilder hun kan tjene på.

Årsak: Sylvi Listhaug foreslo kravet som førte til at eldre måtte flytte fra St. Halvardshjemmet. Foto: Hilde Lysengen Havro.
Årsak: Sylvi Listhaug foreslo kravet som førte til at eldre måtte flytte fra St. Halvardshjemmet. Foto: Hilde Lysengen Havro.

Eldreomsorg bringer frem følelsene i folk. Og følelser beveger velgere. Dette vet Sylvi Listhaug. Da hun ble sendt ut av regjeringen på grunn av sine egne krumspring i sosiale medier, og manglende evne eller vilje til å si unnskyld, var det høyst naturlig for Listhaug å havne i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Listhaugs siste populistiske utspill i sosiale medier handler om at Oslo kommune har flyttet beboerne fra St. Hallvardshjemmet til andre sykehjem med høyere standard. Beboerne ønsket ikke å flytte, og både de og pårørende protesterte.

Isteden for å diskutere behandling av eldre, peker Listhaug ut en utsatt gruppe i samfunnet.

"Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier Ap og byrådet ingen skam", spør Listhaug på Facebook.

Listhaug føler åpenbart intet eierskap til skam. Det var Listhaug som, i egenskap av å være byråd for sykehjem, anbefalte krav til eget bad for alle beboere ved Oslos sykehjem. Kravet ble vedtatt. Det er derfor de eldre måtte flytte fra St. Hallvardshjemmet.

For Listhaug er det en gavepakke at det er akkurat romfolk som er motsatsen i den feilaktig oppbygde motsetningen mellom dem og oss. Romfolk i Oslos gater irriterer mange. Ap og byrådet i Oslo satser angivelig på romfolk mens Listhaug og Frp angivelig tenker på de eldre.

Listhaug blinker igjen ut Ap som kilden til falske årsaksforhold. Men det er ikke Ap, men SV som har eldrebyråden i Oslo.

Det spiller heller ingen rolle at overnattingsplassene for romfolk på det gamle sykehjemmet ikke er Aps verk. Plassene for romfolk er bestilt av Justisdepartementet, som også betaler 70 prosent av kostnadene. Dette departementet har vært styrt av Frp-statsråder sammenhengende siden 2013. Sylvi Listhaug var en av dem.

Beboerne på St. Hallvardshjemmet er altså skiftet ut på grunn av Frps krav. Dersom Listhaug brød seg om de eldre, kunne hun ha trukket sitt eget krav om eget bad for eldre, eller bedt partifelle Tor Mikkel Wara om å trekke bestillingen av overnatting for romfolk. Hun har ikke gjort noen av delene.

Det er logisk. Listhaug ser seg mer tjent med å bruke romfolket som agn for fremmedfiendtlige velgere på sosiale medier, enn å få eldre tilbake på hjemmet. Dette er etterrettelighet på et nivå der få, om noen, norsk politiker har operert.

Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen bør sterkt betenke hvor lenge de og landet er tjent med å gi legitimitet til politikk på dette nivået. Det burde være mulig å føre en blå innvandrings- og eldrepolitikk på anstendig vis, uten fiksjon og fremmedfrykt.

Oppsummert

Nye utspill

1 Sylvi Listhaug lever fortsatt av polarisering og fremmedfrykt. Nå også i eldrepolitikken.

Faneflukt

2 Frp sto bak da sykehjem ble til romfolk-mottak. Etterpå får Ap og de husløse skylda.

Blått ansvar

3 Hvor uanstendig kan politikk bli under statsminister Erna Solbergs vinger?

Neste artikkel

Endelig: En gladnyhet!