Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lure Listhaug

Sylvi Listhaug har ridd to hester i Frps sentralstyre. Dobbeltspillet får ingen konsekvenser nå, men trolig senere.

Offentliggjøringen av idrettens rause pengebruk på alkohol og konsulenter bidrar også til å avdekke minst like alvorlige forhold internt i Fremskrittspartiet.

Dagbladet har denne uken omtalt at Sylvi Listhaug, kun uker før hun ble landbruks- og matminister i 2013, fikk betalt for lobbyvirksomhet i spørsmålet om Norges mulige søknad om å få OL i 2022.

Listhaug jobbet for First House, og fakturerte Norges idrettsforbund for å påvirke Frp til å si ja til en søknad om OL i Oslo. Kommunikasjonssjef Niels Røine i Idrettsforbundet bekrefter at det var politisk påvirkning Listhaug fikk betalt for. Få uker senere ble Listhaug statsråd for Frp.

– Sylvi Listhaug er ikke den første som har hatt roller i privat næringsliv og også et engasjement i politikken. Dersom man er åpen om det og passer sin habilitet, så mener jeg det er uproblematisk, sa partileder Siv Jensen i onsdagens Politisk kvarter på NRK.

Det er riktig. Men det er på siden. Det alvorlige er at Listhaug satt i Fremskrittspartiets sentralstyre både før, under og etter at hun tok betalt for å påvirke sitt eget parti.

I de fleste politiske partier jobber sentralstyret på oppdrag fra medlemmer og lokallag. Unntaket er Ap, der landsmøtet velger inn LO-representanter. De jobber selvsagt på vegne av sine medlemmer. Det er ikke uproblematisk, men alle vet i det minste at LO har sete i sentralstyre.

Oppsummert

Kom for en dag

1 Idrettens pengebruk har kompromittert Fremskrittspartiet. Siv Jensen avdramatiserer.

Feil oppdrag

2 Lobbyisten Listhaug var omstridt i Frp allerede før hun lobbet mot eget parti.

Langsiktig problem

3 Frps medlemmer må spørre seg om Listhaugs kyniske dobbeltspill gjør henne uegnet som partileder.

Annonse

Siv Jensen sier til Dagbladet at "vi visste om kundeforholdene" til Listhaug. Verken Frps sentralstyre eller medlemmer kan ha visst om at et sentralstyremedlem jobbet for å snu eget parti på oppdrag fra Idrettsforbundet.

Både Jensen og Listhaug insisterer på at sistnevnte meldte seg inhabil i behandlingen av saker om OL. Det holder ikke. Det er et faktum at Listhaug arbeidet aktivt for å påvirke sentralstyrets og partiets syn på en OL-søknad. Problemet var et faktum lenge før saken skulle opp til votering i sentralstyret.

Listhaug sitter i sentralstyret i partiet for "folk flest", på vegne av medlemmene. Likevel aksepterte hun å heve lønn for å påvirke partiet på vegne av Norges idrettsforbund. Det er et oppsiktsvekkende kynisk dobbeltspill.

Listhaug er trolig "too big to fail" i dagens Fremskrittsparti. Men i den maktkampen som brygger blant partileder Siv Jensens arvinger, vil Listhaugs handlinger svekke henne. Jon Georg Dale og Ketil Solvik-Olsen behøver bare å love at de vil jobbe for partiet alene, så er Listhaug stilt sjakk matt. Av sitt eget dobbeltspill.

Neste artikkel

Vil skrote jordbruksoppgjøret