Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kronisk trump

Donald Trump klarer seg bedre enn forventet på hjemmebane. Den amerikanske presidenten kan dermed bli en global bekymring i sju år til.

Det er ett år siden verden våknet opp til blåmandag. En bøllete forretningsgigant, TV-kjendis og president-outsider var valgt til USAs 45. president.

Ett år senere er rettssakene i ferd med å rulle over flere av presidentens tidligere støttespillere. Det virker ikke som det påvirker presidenten.

Guvernørvalgene har så langt gitt demokratiske gjenvalg, mens republikanske guvernører er skiftet ut. En fersk meningsmåling viser at 59 prosent av amerikanerne synes Trump har gjort en dårlig jobb. 37 prosent synes han har vært god. Alt dette er viktig for moralen hos demokratene.

Samtidig viser meningsmålingene nesten dødt løp mellom republikanere og demokrater før kongressvalget neste år. Velgerne tror demokratene er enda dårligere enn Trump til å ta tak i fremtidige utfordringer. Og det kreves to tredels flertall i kongressen for å stille Trump for riksrett. Demokratene har sluttet å snakke om muligheten for å fjerne presidenten via konstitusjonen. Da blir det minst tre år til med Trump.

I Europa er det ikke guvernører og senatorer, men presidenten vi først og fremst lytter til. Selv om Trump ved innsettelsen erklærte at Amerika skulle komme først, har presidenten brukt Airforce One flittig rundt i verden. Nato-sjef Jens Stoltenberg må registrere at Trump har fløyet over Europa til Vladimir Putin.

Oppsummert

Innkjørt

1 President-katastrofen er blitt kronisk. Lite tyder på at Donald Trump må gå.

Drar til Østen

2 Amerika kommer først, Asia tett etter. Europa har havnet i skyggen.

Usikkert

3 Trump kan bli en løs kanon på utenlandstokt i sju år til. Europa ruster seg for et mindre nærværende USA.

Annonse

Trump har også besøkt og støttet Saudi-Arabias kong Salman i kampen mot korrupsjon, en kamp mange mener ligner mye på utrenskning av politiske fiender.

Denne uken er Trump på den lengste presidentreisen i Asia på et kvart århundre. Spesielt er det også at Trump truer Nord-Korea med ild og raseri. Denne retorikken har pleid å strømme fra regimet i Pyongyang. Nå strømmer det fra den frie verdens leder. Det er et problem for flere enn diktatorer.

Trumps besøk i Kina anses å berede grunnen for stabil handel mellom USA og Kina – og økt stabilitet i Nord-Korea. Kina ønsker ikke å destabilisere landet, men heller ikke gjøre Nord-Korea til atommakt.

Europa har havnet i skyggen. Men vi er neppe på vei tilbake til en pre-Pearl Harbor-tilværelse, med en fjern og isolasjonistisk onkel Sam over dammen. Trump har ikke trukket amerikanske styrker og ressurser vekk fra Europa, snarere tvert imot. Det er likevel forståelig at Nato-landene øker sine forsvarsbudsjetter. Jo sikrere Trump sitter i Det hvite hus, jo mer usikker blir verden utenfor USA.

Neste artikkel

Pakkestrømmen fra Kina til Sverige skrumper inn