Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Krigsforbrytelser må granskes

Iraks nest største by Mosul er befridd etter mer enn et halvt år med intense kamper mot terrororganisasjonen IS. Det rapporteres om omfattende krigsforbrytelser.

I juni 2014 sjokkerte IS en hel verden, ved å erobre Iraks nest største by Mosul. Den gangen flyktet de dårlig organiserte og lite motiverte regjeringsstyrkene hals over hode, nesten uten kamp.

I fjor høst startet offensiven for å gjenerobre Mosul. En koalisjon med irakiske regjeringsstyrker og kurdiske og sjiamuslimske militser, støttet av allierte fly og helikoptre, begynte det møysommelige arbeidet med å jage IS ut av byen.

I dag regnes Mosul som "befridd". Men de menneskelige omkostningene lar seg nesten ikke beskrive. Store deler av millionbyen ligger i grus. Tusenvis av mennesker er drept, mange av dem sivile som var avskåret fra å flykte. Hvor mange menneskeliv som har gått tapt vet ingen, men kurdiske etterretningskilder antar at 40.000 mennesker har mistet livet i løpet av offensiven.

Aftenpostens korrespondent på stedet beskrev mandag hvordan flere hundre lik lå begravd i ruinene i et lite område like utenfor gamlebyen. Ifølge irakiske soldater på stedet var flere av dem fangede IS-krigere som har blitt henrettet. Også andre rapporter tyder på at det har foregått omfattende krigsforbrytelser under kampene i Mosul, med vilkårlige henrettelser og halshogginger.

Det er ingen tvil om at IS-krigerne selv har begått uhyrlige menneskerettsbrudd både i Mosul og i andre områder terrororganisasjonen kontrollerer. Vi kan likevel ikke akseptere at illegitime regimer fordrives med illegitime midler. Både de regulære irakiske styrkene og de samarbeidene militsene som frigjorde Mosul er blitt støttet militært av de vestlige allierte. De allierte må stille utvetydige krav om at alle samarbeidende styrker må respektere menneskerettighetene.

Oppsummert

Gjenerobret

1 Iraks nest største by Mosul er gjenerobret, etter å ha vært i besittelse av IS i tre år.

I ruiner

2 Byen er brefridd, men de menneskelige omkostningene lar seg nesten ikke beskrive.

Overgrep

3 Rapporter om omfattende krigsforbrytelser må granskes av det internasjonale samfunnet.

Annonse

Målet med militæroperasjonene mot IS kan ikke bare være å eliminere terrororganisasjonen, men også gjeninnføre fred og stabilitet i disse områdene. Omfattende krigsforbrytelser som vilkårlige henrettelser uten lov og dom bidrar verken til legitimitet eller stabilitet. Den vestlige militære innsatsen vil være bortkastet dersom IS-regimet blir erstattet av lovløshet og undertrykking.

Rapportene om krigsforbrytelser i Mosul og andre deler av Irak og Syria må tas på alvor og granskes av internasjonale organisasjoner. FN må på banen, i likhet med myndighetene i land som har støttet kampen mot IS – deriblant Norge.

Befolkningen i Mosul har levd med grusomhet siden IS rykket inn i 2014. Nå som terroristene er drevet ut, må lov og orden gjeninnføres. Sivilbefolkningen må beskyttes mot nye overgrep.

Neste artikkel

Venstres påvirkning av bondetilbudet