Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

KrFs nye, store sjanse

Det blir utfordrende for regjeringen å finne fram til et stabilt flertall i Stortinget. Uansett blir de kommende årene KrFs store, nye sjanse.

Regjeringsplattformen fra den nye trepartiregjeringen er ingen blank middagsinvitasjon til KrF og partileder Knut Arild Hareide.

I stedet ser det ut til at det kan bli noen tøffe år for Erna Solbergs andre regjering. I alt fra regjeringens ønsker om skattelette og verdipolitikk til landbruk og distriktspolitikk har regjeringspartiene lagt seg et godt stykke fra KrF. For KrF er det svært få godbiter i regjeringserklæringen.

Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande håper nok at Hareides parti vil være hovedsamarbeidspartner på Stortinget. Da må det nennsomt politisk håndverk til den kommende perioden, og KrF må kunne forvente å flytte regjeringspartiene i retning sentrum på Stortinget.

Da er det noe underlig at regjeringen velger å gå for saker som er åpenbare røde kluter for KrF. Liberalisering av lovverket for salg av alkohol og fjerning av referanser til kristendommen er saker Hareide alt har skutt ned eller vist stor skuffelse over.

En annen sak som er viktig for KrF er bistand. Her foreslår regjeringen å knytte bistandsmidler tettere opp til returavtaler. Også dette punktet er Hareide kritisk til. "Et slikt grep der man kobler bistand og returer, vil verken bidra til en mer effektiv eller en mer samstemt bistandspolitikk", sier Hareide til Bistansakutelt.

Oppsummert

Ny regjering

1 Det er ventet at den nye regjeringen bestående av Høyre, Frp og Venstre, blir presentert i dag.

Anti-KrF

2 I regjeringserklæringen for trepartiregjeringen, er flere av hovedpunktene langt fra KrF.

Ny glanstid?

3 Store politiske uenigheter vil gi KrF større politisk makt. Det kan i neste omgang gi partiet en ny glanstid.

Annonse

Heller ikke landbrukspolitikken eller distriktspolitikken er Hareide fornøyd med, med god grunn. Særlig på landbruk legger regjeringen opp til omkamper om tapte saker på Stortinget.

"Distriktspolitikken for dei neste fire åra er ikkje reelt avgjort i denne erklæringa. KrFs rolle og at vi har høve til å forhandle i Stortinget om dette, gjer at ein kan finne gode løysingar", sier Hareide til Klassekampen. Til Nationen sier næringspolitisk talsmann Steinar Reiten at regjeringen ikke kan "regne med flertall i Stortinget hvis denne liberaliseringen ligger til grunn", og sikter til at den vil bygge ned tollbarrierer og arbeide for et globalt handelsverk under WTO.

Det er mulig Høyre, Frp og Venstre håper at den politiske linjen skal lokke KrF inn i regjering, heller enn å støte partiet fra seg. Om de i så fall lykkes med den strategien, bli spennende å se. Uansett er det KrFs åtte stortingsrepresentanter som sitter med makt til å endre mange av punktene, gitt at de andre opposisjonspartiene i første omgang vil sky å hjelpe regjeringen med å danne flertall i Stortinget.

Hareide sier til NTB at "det er blitt mer ensomt i sentrum". Det kan godt være at KrFs posisjon, om den blir brukt riktig, kan løfte partiet opp fra sperregrensenivået. Knut Arild Hareide kan bli den nye nei-generalen på Stortinget.

Neste artikkel

Striden i Norsk Sau og Geit: Har fått innsyn i påståtte bekymringsmeldingar