Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyres klamme favntak

Høyre forsøker å omfavne Ap i norsk politikks klammeste favntak. Om ikke Jonas Gahr Støre og Ap holder seg unna, risikerer partiet å måtte betale dyrt.

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, sier til NTB at han ikke er bekymret over å måtte hente støtte fra et av de store partiene. Helleland burde ha god grunn til bekymring, så lenge fire opposisjonspartier har flertall i Stortinget. Helleland kan uansett ikke dy seg for å lokke Ap nærmere: «Jeg er trygg på at hovedmålene regjeringen drar opp, vil få flertall i denne sal, og at også Ap vil være konstruktive», sa Trond Helleland under stortingsdebatten om regjeringserklæringen fra Jeløya.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan knapt komme i klammere favntak enn i Høyres. «Være konstruktive» kaller Ap det selv også, når partiet stemmer sammen med med høyresiden. Etter valgnederlaget, vet Ap-ledelsen at partiet må være et alternativ til de tre høyrepartiene dersom Ap skal vinne valg igjen - og komme til regjeringsmakt. Høyre unner antakelig Ap å vri seg mellom «å være et tydelig alternativ» og å være «et konstruktivt parti» med høyre-tilbøyeligheter.

Jeløya-erklæringen, eller høyresidens «blå resept» som avisa Vårt Land kaller den, går stort sett ut på skattelette, privatisering og sentralisering – for eksempel enda mer markedsorientert landbruk og færre kommuner.

Det er den samme blå resepten med Venstre i regjering som uten. «Resultatet er tydelig mer markedsorientert. Det sosialliberale befinner seg i bakgrunnen», konkluderer valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim i Vårt Land. Todal Jenssen mener den blå resepten speiler Venstres nye identitet. Det er vi enige i. Det er altså liten grunn til å kalle den blå regjeringen for «blågrønn», selv om høyrepartiene selv gjerne vil pynte seg med at de har fått tilført en dæsj grønt.

Oppsummert

Klam favn

1 Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, har tro på at Ap vil «være konstruktive» i Stortinget. Med det mener Helleland Ap-støtte til regjeringens blå politikk. Det kaller også Ap å være «konstruktive».

Reelt alternativ

2 Etter valgnederlaget vet Ap-ledelsen at partiet må være et alternativ til de tre høyrepartiene for å kunne vinne valg og regjeringsmakt igjen.

Prøven

3 Den første store prøven på om Ap er et reelt alternativ, kommer i mars – med behandlingen av EUs tredje energimarkedspakke i Stortinget.

Annonse

Regjeringsresepten; skattekutt, privatisering og sentralisering, er altså markedsorientert og blå. Det er vanskelig å se at det er en politikk Jonas Gahr Støre og Ap kan forsvare å være konstruktive til. Å havne i Trond Hellelands klamme favntak kan ende med et dødskyss. Hva skal velgerne med et Arbeiderparti som er til forveksling lik Høyre?

Den første store prøven på om Ap er et reelt alternativ til regjeringen, kommer i mars – med behandlingen av EUs tredje energimarkedspakke i Stortinget. Da skal det avgjøres om Norge skal inn i EUs energiunion og gi fra seg råderett over energipolitikken til EUs energibyrå, ACER. Norsk industripolitikk har vært tuftet på full råderett over norsk kraft og energipolitikk, så saken bør være viktig for Ap-ledelsen.

Vi må håpe Ap vil stå sammen med resten av opposisjonen. Alternativet er at Norge mangler motvekt til regjeringen og dens blå resept.

Neste artikkel

Støre må snakke mer med NHO