Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Grønn motstander

Høyre surfer høyt på Aps fall. Men i lokalvalgene neste år er det Senterpartiet som er hovedmotstander. Det ser ikke slik ut etter Høyres landsmøte.

Solberg: Høyre har ikke vokst i valg siden 2013. Distriktene må med. Foto: Thibault Camus
Solberg: Høyre har ikke vokst i valg siden 2013. Distriktene må med. Foto: Thibault Camus

Utflytting av statlige arbeidsplasser, mer bredbånd, mer til samferdsel og større lokal makt i arealpolitikken. Høyres distriktssatsing i fjor vinter skulle demme opp for Sp ved stortingsvalget. Partiet kunne allerede vise til redusert statlig inngripen mot lokaldemokratisk fattede vedtak.

– Økt lokalpolitisk frihet og handlingsrom vil gi private grunneiere og utviklingsaktører nye muligheter og sikre bosetting i distriktene, sa Kristian Tonning Riise, medlem av Høyres programkomité, til NTB i januar i fjor.

Høyre ligger høyt på meningsmålingene. Men partiet gikk tilbake i oppslutning ved stortingsvalget, sammenlignet med resultatet i 2013. Det samme gjorde partiet forøvrig ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

Folk på bygda ser at Gunnar Gundersen er ute av Høyre-manesjen, mens Venstre er kommet i regjering. Et Høyre som sikter mot 30 prosents nasjonal oppslutning må holde appellen oppe også i Distrikts-Norge.

Helgens landsmøte unnlot å dra til avgiftsskruen for diesel- og bensinbiler. Partiets distriktsrepresentanter vil være lettet over å slippe å stå ansvarlig for dyrere fossilbiler i neste års lokalvalgkamp. Senterpartiet vil passe på enhver skatte- og avgiftsskjerpelse som kan ramme distriktsbefolkningen.

Oppsummert

Trenger distriktene

1 Høyre har gått tilbake i de to siste valgene. For å holde på de gode meningsmålingene må også distriktene med.

Blandet drops

2 Partiet verner distrikts-bilparken, men forbyr bygdenæringer og vegrer seg mot forsvarsløft. Distriktene lever ikke av billig bil.

Billig seier

3 Sterkere jordvern vil være et kinderegg fram mot kommune- og fylkestingsvalget i 2019.

Annonse

Distriktsnæringene får imidlertid begrenset gjennomslag hos Høyre anno 2018. Gartnernæringen får ikke fritak for CO2-avgift, pelsdyroppdretterne skal fortsatt ilegges næringsforbud, og myrdyrking skal fortsatt bekjempes. Venstre har fått gjennomslag for å reversere utvidelsen av ulvejakta, selv om stammen er kraftig overtallig og det gjenstår 17 dyr på kvoten.

Norsk forsvarspolitikk er også distriktspolitikk. Forsvarsfløyen i Høyre fikk til et vedtak om at Norge skal jobbe mot å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på Forsvaret innen 2024. I realiteten er ikke dette mer enn hva Norge allerede er forpliktet til. Vedtaket vil neppe dempe statsminister Erna Solbergs aversjon mot Natos prosentmål. Vedtaket vil heller ikke demme opp for rødgrønn kritikk: Senterpartiet har allerede kritisert Høyre for å være for knuslete med Forsvaret.

Høyre bør snart legge av seg sin naivitet i sikkerhets- og beredskapspolitikken, og lytte til partinestor Kåre Willochs gjentatte oppfordring om å stanse ødeleggelsen av dyrkbar jord. Den ligger for tiden 50 prosent over Stortingets maksmål på 4000 dekar årlig, et mål som skal være nådd i 2020.

Dersom regjeringen klarer å nå målet, vil det gi en fjær i hatten både i sikkerhets-, distrikts- og landbrukspolitikken. Billig bil og mer ulv vinner ikke distriktene for Høyre.

Neste artikkel

Sp krever raskt strømsvar fra Ap: – Vi trenger styring