Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frps dobbeltspill

Frp kan ikke være regjeringsparti og protestparti samtidig. Partiet prøver å gi inntrykk av de er begge deler ved å dyrke dobbeltkommunikasjon på høyt nivå.

Dobbeltkommunikasjon: Partileder Siv Jensen og Frp vil framstå som protestparti samtidig som partiet er et regjeringsparti.  Foto: Vidar ruud, NTB scanpix.
Dobbeltkommunikasjon: Partileder Siv Jensen og Frp vil framstå som protestparti samtidig som partiet er et regjeringsparti. Foto: Vidar ruud, NTB scanpix.

Fremskrittspartiet er regjeringsparti på femte året. Det hindrer ikke partiet i å dyrke protestparti-imaget sitt samtidig. Det ble Frps landsmøte forrige helg et tydelig eksempel på. For å holde på velgerne sine, tar Frp-ledelsen utgangspunkt i at partiet skal holde skansen som det mest islam- og innvandringsfiendtlige norske partiet. Fordi det er bredt politisk flertall i Norge for å føre en streng innvandringspolitikk, blir retorikken enda viktigere – måten Frp-politikere snakker om innvandrere på, særlig muslimer. Frp ser seg tjent med å dyrke mistenksomhet og splittelse.

Sylvi Listhaug gjorde i så måte en grundig jobb som statsråd. Hun drev protestparti-virksomheten fra justisdepartementet. Som kjent gikk hun langt over streken da hun postet et Facebook-innlegg om Ap som terrorens forsvarere. Få har glemt det grusomme terrorangrepet på nettopp Ap og AUF, der 77 personer ble drept. Gjerningsmannen hatet muslimer.

Listhaug måtte gå av som justisminister. Det er klare grenser for hva Listhaug og Frp kan tillate seg i en samarbeids- og mindretallsregjering. På Frp-landsmøtet ble imidlertid Sylvi Listhaug dyrket. Der vellet også partiets islammotstand fram, da forslaget om forbud mot bønnerop fra norske moskeer var oppe til diskusjon.

Forbud mot bønnerop i et land der bønnerop fra moskeene ikke praktiseres? I Norge bruker moskeene apper til å innkalle til bønn. Frp dro altså opp en ikke-sak for å få en krok å henge markeringen mot islam på. Den ene etter den andre av delegatene sto opp og bekjente sin dype mistro til muslimer, og sin sterke tilslutning til forbudet mot bønnerop. Flere argumenterte med føre-var-prinsippet. Om ikke bønnerop ble forbudt i Norge nå, får vi snart muslimske opptøyer og «svenske tilstander», ble det sagt.

Oppsummert

Dyrker protest

1 Frp er regjeringsparti på femte året, men dyrker fortsatt imaget som protestparti for å beholde velgere.

Posisjon og opposisjon

2 Sylvi Listhaug drev protestparti-virksomhet som statsråd, og måtte gå. Frp kan i praksis ikke være protest- og opposisjonsparti – og regjeringsparti samtidig.

Markering mot islam

3 Frp-landsmøtets forbud mot bønnerop fra moskeer er det mest vulgære og høylytte protestparti-utspillet siden Listhaugs famøse Facebook-utfall mot Ap.

Annonse

Frp-landsmøtet vedtok også at sukkeravgifta må fjernes. Den samme avgifta som partileder Siv Jensen innførte som finansminister Siv Jensen. Dersom Frps regjeringsfraksjon ikke makter å fjerne sukkeravgifta, så er ikke dette landsmøtevedtaket annet enn dobbeltkommunikasjon heller. Budskapet til velgerne skal være: «Ikke glem at Frp er imot høye avgifter, selv om vi innfører dem.»

Dobbeltkommunikasjon blir det også når Frp vedtar resolusjoner som tilsynelatende skal styrke det kommunale selvstyret samtidig som den blå regjeringa pisker sammen kommuner og fylker med tvang, og slik svekker selvstyret i en rekke kommuner.

I praksis kan ikke Frp være et styrende parti i regjering og et protestparti samtidig. Derfor dyrkes dobbeltkommunikasjonen, og det legges til rette for høylytt protestpolitikk fra partiets landsmøte.

Neste artikkel

Vil skrote jordbruksoppgjøret